VARM: Du kan få høy feber, men Guiness-rekorden stemmer nok ikke.
VARM: Du kan få høy feber, men Guiness-rekorden stemmer nok ikke. Foto: Shutterstock
Denne vinteren har mange av oss som vanlig snufset oss igjennom både en og to runder med influensa.

I følge Folkehelseinstituttet startet årets influensasesong uvanlig tidlig, og årets virus var dessverre mer alvorlig for eldre enn den normalt er.

Og med en infuensa følger det gjerne med feber, men hvor mye feber er det egentlig mulig å få?

Nettstedet Norsk Helseinformatikk har svaret, og i følge eksperten de har snakket med er det ikke er mulig med høyere feber enn 43 grader.

– Temperaturer over 41 grader er veldig uvanlig, sier Dag Berlid ved Infeksjonsmedisinsk avdeling ved Universitetet i Oslo til NHI.


Umulig verdensrekord
Et raskt søk på «verdensrekorden i feber» på nettet leder oss til amerikanske Willie Jones, som i 1980 ble innlagt på et sykehus i Atlanta med heteslag. 

51-åringen skal da angivelig ha hatt 46,5 grader i feber.

NHI har forsøkt å kontakte sykehuset Grady Memorial Hospital for en kommentar, men ettersom dette skjedde for rundt 35 år siden var det ingen som kunne kommentere hendelsen.

Berlid ved UiO mener dette må være en feilmåling.

– Det er ikke mulig å ha 47 grader i feber, sier han og avviser at det kan være snakk om individuelle forskjeller.

– Den øvre grensen for feber før du dør er 43 grader, men du kan godt fø med en forhøyet kroppstemperatur på mellom 41 og 43, sier han til NHI.

– Du blir fortere frisk
Feber vil si at kroppstemperaturen til et menneske måles rektalt til å ligge på over 38 grader. I følge Dag Berlid er det misforstått at man skal slå ned feber.

– Hos barn med feberkramper eller eldre med hjertesvikt kan det å slå ned feberen dempe ubehag. Ellers er det en mening med alt som skjer i kroppen. Du blir fortere frisk dersom du ikke slår ned feberen, avslutter han.


Flere kanaler