SØVN: Mye søvn i hverdagen viser seg og ikke være så bra for deg som det føles.
SØVN: Mye søvn i hverdagen viser seg og ikke være så bra for deg som det føles. Foto: Shutterstock
Når helgen nærmer seg er det kanskje mange av oss som gleder seg til å sove lenge etter en lang uke med lite søvn. Nå viser det seg at skippertakstsøvn ikke er så bra for deg som du tror.

Søvn har alltid vært en viktig faktor for hvordan vår generelle helse er. Høyt blodtrykk, fedme og hjertesykdom er noen av bivirkningene man kan få ved for lite søvn.

I 2018 antydet en studie at de som sov lenge i helgene kunne redusere den økte dødsfaren knyttet til lite søvn, skriver forskning.no. Noe som nå viser seg å antageligvis ikke være korrekt.

Nå har nemlig amerikanske forskere sett videre på effektene av å sove lengre i helgene og satte teorien på prøve.

Følsomheten for insulin sank
Friske unge mennesker ble delt inn i tre grupper. Den ene fikk sove ni timer hver dag, hele uken. Gruppe nummer to fikk derimot kun sove fem timer hver dag, hele uken. Den tredje gruppen fikk bare fem timer, men igjen fikk sove så lenge de ville i helgen.

Resultatene viste at gruppen som fikk mindre søvn spiste mer snacks etter middag og la på seg mer enn gruppen som kunne sove lenge. Følsomheten for insulin sank noe som også er et kjennetegn på diabetes 2.

For de som sov lite i uken men lengre i helgen viste resultatene seg å ikke være særlig bedre. Deltagerne spiste mindre i ukedagene, men når de da skulle sove mindre igjen gikk kroppen på en smell. 

Disse deltagerne begynte også å spise mer snacks og la på seg. Insulinnivåene ble også enda lavere en de som sov lite hele uken.

Sov ikke mye lengre i helgene
De som fikk sove ut i helgen sov uansett ikke mer enn en time lengre i gjennomsnitt, som ikke blitt mer enn ca. seks timer.

Det er enda ikke klart hvorfor utfallet blir slik, men mindre enn syv timer søvn har uansett ingen god effekt på kroppen.
Flere kanaler