Deer fly, Lipoptena cervi crawling on human skin, extreme close-up
Deer fly, Lipoptena cervi crawling on human skin, extreme close-up Foto: Shutterstock
Det unormalt varme været den siste tiden har gjort at hjortelusflua er enda mer aktiv enn vanlig, skriver Side3. De har snakket med Atle Mysterud, som er professor ved Institutt for biovitenskap. Han forteller at varmt høstvær må ta mye av skylden for den lille plageånden. 

– Det fører til en veldig sverming. At det er meldt unormalt høye temperaturer denne uka er dårlig nytt for de som ikke liker hjortelusfluer, sier han til nettstedet. 

Hjortelusflua lever av å suge blod fra hjortedyr, men dessverre klarer den ikke å skille mellom hjortedyr og mennesker. Det betyr at både turgåere og jegere er fritt vilt for hjortelusflua. 


Det lille insektet er ikke farlig for mennesker, men irriterende. Er du riktig uheldig kan du få en hel sverm krabbende rundt på kroppen og i håret, og i noen tilfeller kan den bite. Helsenorge.no skriver på sine sider at et bitt fra en hjortelusflue kan gi forskjellige reaksjoner.

«Noen merker stikket godt, andre merker ikke noe i det hele tatt. Enkelte kan få opphovning og kløe, og en hard rød kul vil kunne utvikle seg. Stikkstedet kan klø intenst i 14-20 dager, og i ekstreme tilfeller kan den kløende kulen vare i ett år», skriver de på sine nettsider. 

Grunnen til denne fryktelige kløen kan skyldes at hjortelusflua er bærere av Bartonella-bakterien.

– Det er godt dokumentert at bakterien kan finnes i hjortelusfluer, og man tror at det er denne bakterien som gjør at noen klør veldig etter bitt, forteller Mysterud til Side3. 


Flere saker

Kulderekord i Lom Mens juni ble en måned preget av varmerekorder, har juli startet med kulderekord. Lørdag 04.07 2020
Flere kanaler