HARDT RAMMET: Hayley Lyons' sønn ble stadig dårligere - og hun endte opp med å kjøre ham til et barnesykehus. Det er hun glad for i dag.
HARDT RAMMET: Hayley Lyons' sønn ble stadig dårligere - og hun endte opp med å kjøre ham til et barnesykehus. Det er hun glad for i dag. Foto: Facebook/Shutterstock
Hayley Lyons' historie om sønnen som hadde vannkopper, har blitt hyppig omtalt i britiske medier de siste dagene. 
Sønnen fikk utskrevet det antiinflammatoriske middelet ibuprofen av legen på det lokale sykehuset, og moren fikk beskjed om å gi ham dette.

Gutten hennes fikk imidlertid bare høyere feber, samtidig som vannkoppene vokste og ble større, skriver Manchester Evening News.

Sendt hjem flere ganger
Moren tok med seg sønnen tilbake flere ganger, men fikk beskjed av fire ulike leger om at det «bare var vannkopper» og at dette var helt normalt.

Først da Hayley dro til barnesykehuset «Alder Hey» i Liverpool, ble det slått full alarm. Der fant personalet ut at sønnen hadde fått blodforgiftning (sepsis). 

Dødeligheten på denne diagnosen ligger på rundt 13%, og derfor var det svært viktig at gutten fikk rask behandling, skriver sosialnytt, som først omtalte saken i Norge.

Småbarnsmoren advarer nå andre foreldre mot å behandle vannkopper med ibuprofen. Innlegget hennes ble på få dager delt av nesten 350.000 personer.

Sønnen er nå blitt frisk, men har fortsatt arr etter den voldsomme påkjenningen.


Saken fortsetter under bildet
vannkopper
Foto: Skjermdump/Facebook

- Bedre å bruke Paracet
Her hjemme er helsemyndighetene kjent med risikoen.

- Det er riktig at det kan være en økt risiko for alvorlige bivirkninger ved å behandle vannkopper med Ibux og tilsvarende legemidler, opplyser medisinsk fagdirektør ved Legemiddelverket, Steinar Madsen, til P4.

Han sier at risikoen imidlertid er relativt liten.

- Men det er bedre å bruke paracetamol, forteller Madsen.

Kan man utelukke at det er en sammenheng mellom sepsisen som ble påvist - og bruken av ibuprofen mot vannkoppene?

- Nei, det kan man ikke utelukke. Det ser ut som ibuprofen i sjeldne tilfeller kan redusere motstandskraften slik at det oppstår alvorlige komplikasjoner slik som blodforgiftning.


steinar madsen
EKSPERT: Fagmedisinsk direktør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, anbefaler å bruke paracetamol istedenfor ibuprofen mot vannkopper. Foto: NTB Scanpix

Flere kanaler