NATURENS GULL: Svenske forskere har funnet ut at honning dreper multiresistente bakterier. (Illustrasjonsbilde)
NATURENS GULL: Svenske forskere har funnet ut at honning dreper multiresistente bakterier. (Illustrasjonsbilde) Foto: Reuters
Honning har vært sett på som et vidundermiddel i årtider. Ikke bare har det lindrende effekt på forkjølelse og influensa, det har også vært brukt til å lege sår og infeksjoner.

Nå har forskere ved Lunds Universitet i Sverige fått frem forbløffende resultater, forteller de i en pressemelding.

Ubehandlet honning kan nemlig drepe resistente bakterier, som MRSA (gule stafylokokker) og VRE (enterokokker). 

Årsaken til at honning har disse egenskapene er at biene har melkesyrebakterier i magen, som de viderefører til honningen. Hvis honningen ikke blir varmebehandlet, lever disse snille bakteriene videre i honningen biene har laget. 

Melkesyrebakteriene produserer forskjellige antibiotiske substanser, alt etter som hvilke sykdomsbakterier de møter. Derfor er de unike i kampen mot multiresistente bakterier, som feks MRSA, forteller forskerne.

Saken fortsetter under bildet:
Honning
HONNING: Det er mange grunner til å bruke honning til mer enn teen. Foto: Shutterstock


Bruker superhonning på sykehus
I Storbritannia har de allerede brukt honning i behandling av pasienter i et års tid. Ved Royal Hampshire Hospital har de brukt honning til å fjerne infeksjoner i operasjonssår med gode resultater, ifølge Hampshire Chronicle.

De britiske legene har også erfart at honning tar knekken på sopp og parasitter, i tillegg til superbakterien MRSA. De har også halvert infeksjonsfaren hos kvinner som har utført keisersnitt, og helet kroniske sår hos pasienter. Honningen har også vist seg å ha god effekt på behandling av akne.

Både forskere og leger har stor tro på at naturlig honning kan redusere bruken av antibiotika, og at denne oppdagelsen kommer til å ha stor betydning for helsevesenet over hele verden fordi flere og flere bakterier blir resistente mot antibiotika.

Saken fortsetter under bildet.
Bier
MEDISIN: Illsinte bakterier som motstår all slags antibiotika, må gi tapt for en liten skvett honning. Foto: AP

Naturlig medisin
Honningen som har vist seg å ha medisinsk effekt er økologisk fremstilt uten varmebehandling. Ifølge forskerne ved Lund Universitet i Sverige har ikke varmebehandlet honning samme effekt, fordi de snille melkesyrebakteriene da vil være døde. 

Honningen som brukes til behandling ved sykehuset i Storbritannia er en spesiell sterilisert honning som er utviklet ved en økologisk gård i Chile. 

- Jeg synes dette er et unikt produkt for sårpleie. Honning er en fantastisk naturlig medisin. Den skader ikke vevet, men dreper bakteriene, sier Dr. Dryden til Hampshire Chronicle.

Se de svenske forskernes video om forskningsprosjektet her:

Flere kanaler