VEKTØKNING: Ny studie viser til at kunstige søtningsstoffer kan føre til det motsatte av vektnedgang.
VEKTØKNING: Ny studie viser til at kunstige søtningsstoffer kan føre til det motsatte av vektnedgang. Foto: Shutterstock
Mange ser på brus og godteri som inneholder kunstige søtningsmidler som en måte å kunne unne seg noe søtt med lite sukker og kalorier, og på den måten unngå å legge på seg.

Men nå ser det ut til at man ikke nødvendigvis skal spise dette med god samvittighet. Ihvertfall hvis man skal tro forskning publisert i Canadian Medical Association Journal

Studien viser nemlig at det motsatte kan være tilfelle, skriver Side3.no.


Høyere risiko for helseproblemer
Forskere ved Universitetet i Manitoba i Canada har gjennomført en metastudie hvor de har analysert 37 studier på kunstige søtningsmidler for å se om de har effekt når det kommer til å kontrollere vekten. 

Studiene, som omfatter mer enn 400.000 mennesker og strekker seg over ti år, viser overraskende nok at kunstige søtningsmidler ikke hjelper folk ned i vekt.

Observasjonsstudier av forbruk over tid tyder på at folk som regelmessig drikker en eller flere kunstig søtede drikker om dagen har en høyere risiko for helseproblemer som vektøkning, fedme, diabetes og hjertesykdom, skriver Side3.

– Jeg tror det hersker en oppfatning om at null kalorier betyr null risiko. Denne forskningen har fått meg til å innse at det er mer i spill her enn bare kalorier, sier forskningsleder og professor Meghan Azad til Time Magazine.

Vekt
VEKT: Spiser man mat og drikke med kunstige søtningsstoffer, kan det føre til at tallet på vekta øker. Foto: Shutterstock

Andre faktorer spiller inn
Men til tross for at forskerne har observert en sammenheng mellom kunstige søtningsmidler og vektøkning, er ikke det synonymt med at det er kunstig søtning som alene er årsaken til at vekta viser et høyere tall.

Også andre faktorer kan spille inn. For eksempel kan det tenkes at personer som spiser mye sukkerfrie produkter også spiser mer prosessert mat, noe som kobles til overvekt og hjerteproblemer.

Også tidligere har kunstige søtningsmidler blitt koblet til helseproblemer, og forskere peker på flere mulige årsaker. En teori er at sukkerfrie produkter forstyrrer bakterier i magen som er viktige for å ta til seg næringsstoffer. En annen teori viser til at kunstig søt mat og drikke kan øke suget etter flere søtsaker.

Forskere har også en teori om at kunstig søtning forstyrrer kroppens evne til å fordøye sukker. En siste teori er at folk kan tenke at siden de har vært flinke og ikke fått i seg noen kalorier, så kan de unne seg noe godt.

LES OGSÅ: Så mye trening må til for å forlenge livet

Flere saker

Vinn TV-pakke verdt 50.000,-
Vinn TV-pakke verdt 50.000,- Mandag 30.03 2020
Christers luksuspizza
Christers luksuspizza Fredag 03.04 2020
Flere kanaler