LYKKE: Penger kan gjøre deg lykkeligere - om du bruker dem riktig.
LYKKE: Penger kan gjøre deg lykkeligere - om du bruker dem riktig. Foto: Shutterstock
Det er en kjensgjerning at du ikke kan kjøpe deg lykke. Men er det egentlig sant? Finnes det måter å bruke pengene som faktisk gjør deg lykkeligere?

Ja, mener forskerne fra University of British Columbia og Harvard Business School. 

De har kommet frem til at å bruke penger på å kjøpe deg fritid gjør deg lykkeligere, ifølge en artikkel publisert i vitenskapsmagasinet EurekAlert!.

– Folk som leier seg vaskehjelp eller betaler nabogutten for å klippe plenen ser gjerne på det som en form for latskap. Men resultatene våre viser at å kjøpe seg mer fritid har den samme effekten for lykkefølelsen som å ha mer penger, sier lederen av studien, Ashley Whillans.

Lykkeligere
Forskerne spurte mer enn 6.000 voksne personer fra USA, Danmark, Canada og Nederland hvor mye tid de brukte hver måned for å kjøpe seg mer tid. De måtte også angi hvor fornøyde de var med livet generelt, og hvor mye tidspress de opplevde i hverdagen.

Deltakerne som brukte penger på å kjøpe seg fritid var lykkeligere. Dette gjaldt for både de med høy og lav inntekt.

For å sjekke at mer fritid faktisk gjorde folk lykkeligere fikk et utvalg testepersoner utdelt 40 dollar (cirka 330 kroner). Pengene skulle de bruke på å kjøpe seg noe de ønsket seg den ene helga, og neste skulle de kjøpe seg fri fra oppgaver i hjemmet.

Resultatet viste at de følte seg lykkeligere for de brukte penger på å skaffe seg mer fritid kontra materielle ting.

Flere kanaler