SJELENS SPEIL: Øynene dine sender mange signaler, og det er slett ikke alle du kan kontrollere.
SJELENS SPEIL: Øynene dine sender mange signaler, og det er slett ikke alle du kan kontrollere. Foto: Shutterstock

Kroppsspråk sies å være 70 prosent av kommunikasjonen, men nyere forskning konkluderer at det ikke er fullt så mye, og at det mer sannsynlig ligger under 50 prosent. Ellers hadde blant annet telefonsamtaler kun formidlet 30 prosent av en dialog, og det er ikke tilfellet.

Likevel har kroppsspråket mye å si for hvordan du opplever en prat. Og du avslører mye mer om hvordan du har det enn det ordene dine formidler. Spesielt sier øynene dine mye om hva du tenker og føler, skriver nettstedet businessballs.com. De har utformet en liste over hvordan dine egne øyne avslører deg. 

Dette forteller du uten å vite det
Hvis du stadig lar blikket gli mot høyre kan det være et signal om at du finner på underveis i samtalen - lyver du kanskje litt? Når du forteller eventyr er det problemfritt, men under et avhør vil noen kunne finne dette interessant – og kanskje avslørende.

Dersom blikket ditt trekkes mot venstre indikerer det at du henter opp fakta fra minnet. Altså, ikke at du bruker fri fantasi. Men om du husker rett eller feil er ikke alltid like lett å avgjøre.

Å se noen rett i øynene når prater, er vanligvis et tegn på ærlighet. Men overdreven stirring kan være et tegn på det stikk motsatte; et desperat forsøk på å overtale noen.

LES OGSÅ: Fargen på øynene avslører hvordan kjæresten din er

Romantisk øyekontakt
Hvis du holder blikkontakten når du lytter, viser det at du er konsentrert og fokusert - muligens også tiltrukket av den andre personen.

Å sperre opp øynene vil vanligvis være et tegn på interesse, et klart positivt tegn. Dersom også øyenbrynene heves kan det indikere overraskelse. Forsøk viser at kvinner som gjør dette blir oppfattet som mer tiltekkende for mange menn, kanskje fordi store øyne er typisk for babyer; kvinnen påkaller mannens beskyttelse og kjærlighet ved å mime liten og sårbar.

En rask bevegelse med øyenbrynene, opp og ned, er også en vanlig reaksjon når du hilser på noen du liker. Faktisk gjør aper akkurat det samme! Dersom øyenbrynene forblir der oppe uttrykker du frykt eller varig overraskelse.

LES OGSÅ: Derfor bør du gå opp av bassenget hvis øynene svir

Ville pupiller
Å gni seg i øynene kan vise mistro. Som om du sjekker om synet fungerer. Å rulle med øynene er et sterkere signal og bety frustrasjon eller utålmodighet, som om du ser opp mot himmelen for hjelp.

En ting du ikke kan kontrollere er størrelsen på dine egne pupiller. Det går automatisk og pupillene åpner seg for å slippe inn mer lys når belysningen dempes. Men det skjer også hvis du er seksuellt tiltrukket av noen! Ergo kan det være ganske avslørende hvis du ser en annens pupiller utvide seg uten at lyset minsker.

Du blunker mellom seks og tjue ganger hvert minutt. Dersom noen blunker svært mye hyppigere kan det vise usikkerhet eller kjedsomhet. Men vær klar over at et fiksert blikk og hyppig blunking er tegn på det stikk motsatte; topp konsentrasjon.

LES OGSÅ: Forskere: Riktig posering på bilder kan gi deg flere dater

Blunk med det ene øyet: Et vennlig signal, vanligvis intimt og svært personlig, og mest vanlig hos flørtende menn. Dersom du klikker med tungen samtidig har du nærmest sagt rett ut: så sexy du er! I så fall kan det godt hende at også pupillene dine er store som tallerkener.


Flere kanaler