IN THE AIR: Du kan bli smittet hele året - flere ganger i året - hele livet, av forkjølelsesvirus
IN THE AIR: Du kan bli smittet hele året - flere ganger i året - hele livet, av forkjølelsesvirus Foto: Shutterstock
Aaaaatsjo!!! Det er høst og høytid for sår hals og rennende neser, men du kan bli forkjølet året rundt.

– Så godt som alle rammes én eller flere ganger i året av forkjølelse. Barn har 7-9 forkjølelser i året, mens voksne er forkjølet 1-2 ganger per år, sier lege Bjarte Larsen til klikk.no.

LES OGSÅ: Hvorfor klarer vi ikke å slutte å spise usunn mat

Virus - ikke bakterie
– Forkjølelse er et virus som angriper nese og svelg. I halvparten av tilfellene er årsaken et såkalt rhinovirus, men det finnes flere hundre undertyper og det er det store mangfoldet av virus som gjør at forkjølelser kan oppstå gjennom hele livet, sier Larsen til klikk.no.

Og nei, du blir aldri helt immun mot alle forkjølelses-virusene.

– Omtrent 8 av 10 som smittes av et virus, blir syke, sier legen.

Mer sannsynlig om vinteren

De forskjellige variantene av forkjølelse- og influensavirus beveger seg langsomt rundt jorden i forskjellige bølger, men det er nok større sannsynlighet for å få influensa eller bli forkjølelse i vinterhalvåret, forteller professor Allan Randrup Thomsen, til forskning.no.

– Vi er mer innendørs, vi står tettere pakket på offentlig transport, og så er det nok også en liten effekt av at virus – både forkjølelses- og influensavirus – overlever bedre i kulde. Influensa og forkjølelse smitter ofte ved at en pasient hoster eller nyser i sin hånd, og avsetter virus, enten ved å ta en annen person i hånda, eller på dørhåndtak, utendørs minibanker og så videre. Og der kan virus overleve lengre om vinteren eller om sommeren, sier Randrup Thomsen.


Flere kanaler