HARD I MAGEN?: Det er ikke sikkert det kun skyldes for mye fiber i kosten. Måten vi sitter på do på kan innvirke på hvor lett det er å få «jobben» gjort.
HARD I MAGEN?: Det er ikke sikkert det kun skyldes for mye fiber i kosten. Måten vi sitter på do på kan innvirke på hvor lett det er å få «jobben» gjort. Foto: Shutterstock
Toalettet slik vi kjenner det i dag ble funnet opp allerede på slutten av 1700-tallet og ble vanlig å bruke i byer rundt 1900-tallet. Det vil si at i over 100 år har mennesker gått på do sittende, som på en stol, men er egentlig dette den beste måten å gå på do på for kroppen?

Forskeren Giulia Enders, mener nei, skriver svenske Aftonbladet. Hun ble kjent da hun ga ut boken «Charming Bowels», en bok om tarmer som endte opp med å bli en bestselger. Enders mener at fra naturens side er det ikke naturlig for mennesker å gå på do i en sittende, 90 graders stilling. 

Det viser seg at mennesker som benytter den vestlige toalettypen får sykdommer og har mageproblemer som ikke eksisterer flere steder i for eksempel Asia, hvor de ofte benytter toaletter man huker seg ned over, men ikke sitter på. 

Saken fortsetter under bildet
Tarmer
TARMKRØLL: Ved å sitte riktig på do retter du ut tarmen din og på den måten hjelper du kroppen til å få ut alle avføringsrester. Foto: Shutterstock


Grunnen til at posisjonen der man sitter på huk er bedre for kroppen er at denne stillingen gir tarmen en rettere vinkel og dette gjør det igjen lettere å tømme tarmen. Sitter man derimot i en 90 graders vinkel kan det lettere bli igjen avføringsrester i tarmen og dette kan igjen føre til for eksempel hemoroider, sier Enders til The Guardian

«1,2 milliarder mennesker rundt om i verden som sitter på huk har nesten ingen tarmproblemer. Vi i vesten derimot klemmer oss nesten i hjel for å få ut avføringen av rompa», forteller Enders til avisen. 

For de fleste virker det kanskje ikke så fristende å bytte ut toalettet med et hull i gulvet man kan huke seg ned over. Heldigvis finnes det en enklere løsning. Du trenger ikke noe annet enn en krakk foran ditt vanlige toalett.

Krakken vil sørge for at knærne dine kommer høyere opp enn rompa og dette vil igjen føre til at tarmen retter seg ut og du får en mer behagelig toalettopplevelse. 


Flere kanaler