SPRAYER: Flere hundre tusen nordmenn er trolig avhengige.
SPRAYER: Flere hundre tusen nordmenn er trolig avhengige. Foto: Shutterstock
Er du av typen som alltid føler at du er tett i nesa, og bare «må» bruke nesespray for å fungere? 
Da er du ikke alene. 


Nordmenn bruker nesespray som aldri før, og avdelingsleder på Øre-nese-hals-avdelingen på Sørlandet Sykehus, Sverre Karmhus Steinsvåg, sier til Forskning.no, at det antagelig er flere hundre tusen nordmenn som i dag er avhengige av nesespray. 

En avhengighet det er vanskelig å bli kvitt.

Blir tettere i nesa av overforbruk
Otrivin, Zymelin og Rhinox er tre av nesespraytypene som selges i Norge, felles for de er virkestoffene oksymetazolin og xylometazolin. Brukes de riktig, gjør de svært liten skade og har ingen innvirkning på luktesansen.

Men bruker du for store doser, over for lang tid, blir slimhinnene hovne, og du blir faktsisk tettere enn du var i utgangspunktet.

– Konserveringsmiddelet benzalkominiomklorid forsterker den negative effekten fordi den ødelegger flimmerhårene i neseslimhinnen, sier Steinsvåg til Forskning.no.

Dermed baller det på seg, og du føler at du trenger mer og mer nesespray.

Saken fortsetter under bildet
sdf
SKUMMELT: Det kan være vanskelig å slutte med nesesprayen når du først er blitt avhengig. Foto: Shutterstock

Får tilbakefall og må ha «rehab-spray»
I følge Steinsvåg kan det ta et par måneder uten bruk av nesespray, før hevelsen legger seg og bivirkningene av overforbruket avtar. Forskning.no har også snakket med den svenske nesespesialisten Peter Graf, som i årevis behandlet svensker som var på «nesespray-kjøret».

Både Graf og Steinsvåg sier andre typer nesespray kan hjelpe på problemet. Den ene, Nasonex, er en reseptbelagt nesespray med kortison, som hjelper mot betennelsene og hevelsene.

Steinvåg råder pasientene sine til å bruke saltvann

– Saltvann renser neseslimhinnen for skitt, bakterier og virus og vil også ha en neseåpnende effekt, fastholder Steinsvåg til Forskning.no.
Flere kanaler