NESEHORN: Slik lindrer du allergiske reaksjoner helt naturlig.
NESEHORN: Slik lindrer du allergiske reaksjoner helt naturlig. Foto: Shutterstock
Det er ventet sommertemperaturer over store deler av Sør-Norge i helgen, og med det kommer pollenspredningen for fullt.

Og det finnes ting du kan gjøre for å unngå de verste allergisymptomene.

Det aller beste du kan gjøre når nesa renner og øynene klør er å skylle med saltvann. Det mener iallefall de som har fått øynene opp for denne naturlige behandlingsmetoden.

Og det er kanskje verdt et forsøk, for mange forteller at de ikke lenger har behov for allergimedisin etter å ha begynt å skylle nese og bihuler regelmessig.

Saltvann i nesa
Saltvann er ofte brukt for å behandle tett nese under en forkjølelse, men virker like godt for allergi. Og saltvannet kan du enten kjøpe på apoteket eller lage selv. 

Kok opp 5 dl vann, og tilsett en teskje naturlig havsalt (ikke bordsalt, som mangler saltets næringsstoffer). 

Skyll deretter nesen med en neseskyller fra apoteket, såkalt nesehorn eller Neti Pot som den kalles på engelsk.

I videoen under kan du se hvordan du enkelt skyller nese og bihuler med en Neti Pot:


Slik gjør du
Når du har fylt nesehornet med lunkent saltvann, bøyer du deg frem over vasken. Vri hodet til siden, slik at det ene øret er ovenfor det andre. Legg nesehornet mot det ene neseboret, og løft albuen opp slik at vannet renner ut av beholderen. Hold samtidig munnen åpen, og pust rolig mens vannet renner igjennom bihulene, og ut gjennom det andre neseboret. Blås ut i et lommetørkle eller papir, og gjenta deretter på andre siden.

Det er viktig at vannet er sterilt eller at det kokes før bruk. Ikke bruk vann fra krana, og sørg også for at nesehornet er rengjort før du bruker det. Urent vann eller kanne kan føre til infeksjoner.

Nordmenn tar mest allergimedisin i verden
Over 900 tusen bruker allergimedisin i Norge, viser tall fra Legemiddelverket. Det er vesentlig flere enn i resten av verden. 

- Vi har ingen god forklaring på dette, har Christian Berg i Reseptregisteret fortalt Aftenposten.

Men i utlandet viser tallene at mange benytter seg av denne naturlige behandlingen.

Den positive effekten ved bruk av nesehorn blir også bekreftet av forskning, skriver New York Times.

I 2008 ble blant annet virkningen av neseskylling testet på en gruppe barn som var svært plaget av allergi. Resultatene viser at skylling med en mild saltløsning lettet symptomene betydelig. Det reduserte også behovet for nesespray med steroider.

Bjørkepollensesongen varer i ca tre uker, og vil være over rundt 17. mai. Norges Astma og Allergiforbund har også rådene klare for dem som er allergiske:

- Ikke sov med vinduet åpent. Må du ha det åpent, bør du bruke en form for beskyttelse foran vinduet som fanger opp pollen, feks et pollennett som du får kjøpt på apoteket.

- Sørg for at pollenfilteret i bilen renses ved jevne mellomrom. Har du en eldre bil finnes det filtre som du kan feste i lufteanlegget som hindrer pollen i å komme inn i bilen.

- Ikke tørk klær utendørs.

Er du veldig allergisk kan du rett og slett rømme fra bjørkepollenet ved å dra nordover og oppover. På fjellet er nemlig ikke bjørkepollensesongen i gang enda.

Flere kanaler