PUSS PUSS: Som vi alle vet venter det susser for den som pusser tennene sine, men hvor mange gjør det egentlig riktig?
PUSS PUSS: Som vi alle vet venter det susser for den som pusser tennene sine, men hvor mange gjør det egentlig riktig? Foto: Shutterstock
Hver eneste dag står nordmenn over det ganske land og pusser tenner. Mange nynner kanskje på Trond Viggo Torgersens «puss puss så får du en suss» mens tannkremen skummer ut gjennom munnvikene.

Men selv om dette er rutine for de aller fleste, betyr det ikke at vi gjør det riktig. Norsk Tannpleierforening har gode råd for hvordan du holder perleraden hvit og hullfri. Det er mange av oss som kan gjøre en bedre jobb. 

«Mange er for kjappe med tannpussen og pusser kun tennene om morgenen. Tannpuss om kvelden er nok den viktigste siden det er den lengste perioden hvor munnen er i hvile og syrepåvirkningen er konstant», skriver de på sine nettsider. 


Stor tabbe
De mener også at en god tannpuss bør vare i minimum to minutter og at man pusser systematisk og grundig på både tyggeflatene, utsiden og innsiden av tennene. 

Men den feilen veldig mange gjør, og som faktisk ødelegger mye av vitsen med tannpuss, er at de skyller munnen etter å ha pusset tennene. Dette bør du absolutt ikke gjøre. 

Hvis du skyller munnen med vann etter tannpussen, skyller du ut all fluoren fra tannkremen. Fluoren er der for å motvirke hull i tennene og denne effekten er det mange som spytter rett i vasken, skriver Tannpleieforeningen. 

4 pusseregler
* Puss tennene både morgen og kveld
* Puss i minimum to minutter
* Ikke puss for hardt
* Ikke skyll munnen etter tannpuss


Flere kanaler