Sofie Rothemejer (23) fra Fredericia i Danmark gikk på 3. generasjons p-piller etter avtale med legen, men morgenen 29. mai forstod hun at noe var galt.
Da 23-åringen våknet opp var det ene beinet rødt og mye større enn det andre, skriver Metroxpress.

Rothemejer ble hastesendt til sykehus og fikk påvist blodpropp i beinet. 

- Jeg har tatt p-piller i mange år. Så ble jeg rådet til å ta noen 3. generasjons p-piller. Jeg tenkte det var bra, for da slipper jeg å fylle opp kroppen med masse hormoner. Jeg ante ikke at de var farligere. Det har jeg funnet ut senere, sier hun til nettstedet.

Hun har nå fått blodfortynnende medisiner og må gå til jevnlig legebesøk for kontroll. Hun kan heller ikke ta p-piller igjen. 

Advarer andre
- Jeg synes responsen har vært god, men jeg har også fått mye kritikk av mange andre kvinner som sier jeg er dum hvis jeg ikke visste om den økte risikoen for blodpropp, sier Rothemejer til P4.

Hun forteller at hun var godt kjent med nettopp det og at hun hadde lest mye om temaet før hun startet på pillene. 

- Det viktigste for meg er at man skal passe på i valg av p-piller og man bør helst velge en annen form for prevensjon, forteller hun videre.

Fikk du beskjed av legen om risiko for blodpropp?

- Ikke direkte. Men vi snakket om min familiehistorie og målte blodtrykket. Jeg er frisk og rask, men har bare vært uheldig, sier 23-åringen som nå ønsker å advare andre. 


Større risiko med 3.- og 4. gang p-piller
I følge Legemiddelverket er risikoen for blodpropp med 3. og 4. gangs p-piller større enn ved såkalte 2. generasjons p-piller. 

- Bruken i Norge og Danmark har gått kraftig ned, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen til P4. 

Han mener det har skjedd en dramatisk endring hvor leger, helsesøstre og jordmødre har fulgt rådene fra Legemiddelverket. 

- Nesten alle som begynner med p-piller i dag begynner med de med lavest risiko, såkalt 2. generasjons p-piller, sier Madsen, som også legger til at man bør unngå de nyeste p-pillene. 

Det anslås at risikoen for blodpropp er omlag 5-7 tilfeller per 10 000 kvinner per år. Med 3.- og 4. generasjonspillen er risikoen 9-12 tilfeller per 10 000 kvinner per år. 

Eksempler på 3. og 4. generasjons p-piller er Marvelon og Mercilon. 

- Vi tror at antallet blodpropp vil gå betydelig ned etter hvert som antallet kvinner som bruker 3. og 4. generasjons p-piller blir mindre. I Danmark tyder foreløpige tall på at antallet blodpropper hos kvinner har gått ned fra om lag 650 til 450 i året, sier Madsen.

Han mener andre typer prevensjon kan være et bedre alternativ.

- Det er verdt å merke seg at minipiller, p-stav og hormonspiral ikke gir noen økning i risikoen for blodpropp. P-stav og hormonspiral er også mye sikrere som prevensjon enn minipille og p-pille. Bruken av p-stav og hormonspiral har økt kraftig i Norge de siste årene, avslutter han.
Flere kanaler