SOLVITAMINET: Slapp og sliten? En av tre nordmenn lider av D-vitaminmangel.
SOLVITAMINET: Slapp og sliten? En av tre nordmenn lider av D-vitaminmangel. Foto: Shutterstock

Februar er den måneden hvor flest nordmenn lider av D-vitamin-mangel. Tall fra Nordens største private laboratorium viser at omtrent hver tredje nordmann ligger for lavt. 

Mangel på D-vitamin kobles til muskel- og skjelettsmerter, hodepine og slapphet. Det bidrar også til et normalt immunforsvar og er viktig for en rekke prosesser i kroppen.

Når kroppen utsettes for sollys, dannes det D-vitaminer i kroppen. Hvor mye D-vitamin som dannes er avhengig av hvor sterk sola er, og i vinterhalvåret er det naturligvis vanskelig å få i seg nok. 

Men når du i disse dager stikker ut i vårsola i håp om å øke D-vitamin-nivåene, hjelper det lite hvis du har smurt deg med solkrem, ifølge Forskning.no.

Faktor åtte
Bruk av solkrem helt ned i faktor åtte hemmer dannelsen av D-vitamin, viser undersøkelser gjort av Sundhedsstyrelsen. 

Professor ved Århus Universitet og overlege ved Medicinsk Endokrinologisk avdeling på Århus sykehus, Leif Mosekilde, sier at hvis man har mer enn faktor åtte så dannes ikke D-vitaminer i huden i det hele tatt, hvis du har smurt deg riktig.

Heldigvis kan man få D-vitamin fra andre steder. For eksempel vitamintilskudd, tran eller fra matvarer som fisk, kjøtt, egg og melkeprodukter.

Kompensere
Det er viktig å bruke solkrem når man er ute i sola, så da må man kompensere, forteller professoren:

- Hvis man skal lage en kampanje for solkrem, så må man også huske å si at folk må få dekket sitt behov for D-vitamin på annen måte, avslutter han.

D-vitamin-mangel måles enkelt ved hjelp av en blodprøve.


Flere kanaler