SUNT: Spirer består av konsentrert næring som skal bli til ferdige planter.
SUNT: Spirer består av konsentrert næring som skal bli til ferdige planter. Foto: Shutterstock
Brokkoli er jo i utgangspunktet sunt, med egenskaper som styrker immunforsvaret, er godt for blodtrykket og gir deg mange viktige vitaminer og mineraler. 

Men tenk deg at du med en liten munnfull kunne fått i deg 40 til 50 ganger så mye av disse næringsstoffene? Løsningen er spirer.

Spirer er den nye supermaten
Spirer er blitt mer og mer populært på grunn av sitt høye næringsinnhold. De er svært gode på smak, inneholder nærmest null kalorier, og består av den konsentrerte næringen fra frøet. 

De inneholder mineraler og vitaminer nok til å bli store planter, i tillegg til stoffer som skal beskytte planten mot vær og vind. Dette er stoffer som kroppen vår også vil dra god nytte av.

Saken fortsetter under bildet
Smørbrød
EKSTRA SUNT: Spirer passer perfekt til garnityr på sandwicher, i supper og salater. Foto: Shutterstock

Det finnes mange ulike typer spiselige spirer, blant annet alfalfaspirer som smaker nøtteaktig, bønnespirer som kan minne om sukkererter i smak, kløverspirer som smaker som ruccola og den sterkt krydrede reddikspiren. I tillegg anses brokkolispirer som en komplett matkilde, siden den inneholder alle de essensielle aminosyrene.

Forskere ved John Hopkins University har bevist at brokkolispirer inneholder visse sykdomsforebyggende fytokjemikalier, som kan forebygge høyt blodtrykk, allergier, diabetes type 2, leddgikt og til og med kreft. I følge Helsekostopplysningen inneholder brokkolispirer også glukorafarin som virker blodtrykkssenkende.


Fås i butikk
Du kan dyrke spirer selv, eller kjøpe dem ferdig i butikk. Ifølge Bama kan du få kjøpt ferske spirer i butikk stort sett hele året. Spirene er ferskvare, og oppbevares i kjøleskap i maks fire dager. 

Spirer kan brukes som pynt på smørbrød, i salater, i omeletter, eller rett og slett som garnityr over middagsmaten. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt passer bønnespirer godt i wok, mens de andre spirene passer best rå.


Spirer
EN OM DAGEN? Spirer bør kanskje komme i tillegg til Helsedirektoratets råd om fem om dagen? Foto: Shutterstock


Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
Halvparten av ny smitte kommer fra utlandet Halvparten av de nye som blir smittet av koronaviruset i Norge, har blitt smittet i utlandet. Onsdag 29.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler