AVHENGIG? Forskning viser at sukker er like vanedannende som kokain
AVHENGIG? Forskning viser at sukker er like vanedannende som kokain Foto: Shutterstock
Har du noen gang lett febrilsk gjennom alle kjøkkenskap på jakt etter noe søtt? Eller har du opplevd at den sjokoladen du har i skapet virker helt uimotståelig? 

Dette søtsuget er svært vanskelig å motstå. 

Men det er kanskje ikke så rart, i og med at ny forskning viser at sukker har den samme vanedannende effekten som narkotiske stoffer, skriver The Independent

Les også: Disse matvarene er ikke sunne allikevel

Sukker kan være like vanedannende og gi deg mange av de samme reaksjonene som kokain, viser en ny studie publisert i British Journal of Sports Medicine.

Når du spiser sukker trigger du nemlig de samme systemene som ved inntak av narkotiske stoffer. Sukkeret påvirker akkurat de samme belønningssystemene i hjernen, viser studien.

Saken fortsetter under bildet.
sukker
HERLIG herlig, men farlig farlig! Foto: Shutterstock

Skremmende likheter
Sukker kan også fungere som en inngangsportal til alkohol og andre vanedannende stoffer, mener forskerne. De forklarer dette med prosessen sukkeret er fremstilt på, raffinert fra planter for å gi rene hvite krystaller, er akkurat den samme som ved kokain og opium.

I studien som er gjort på dyr, viser det seg at sukker gir de samme effektene på kroppen som kokain, spesielt når det gjelder sinnstemning og bedring av humør.

- Noe av det mest bemerkelsesverdige forskerne fant var at rotter som ble avhengig av sukker også ble lettere avhengig av alkohol og kokain, kontra de rottene som ikke var sukkeravhengige, forteller forskerne.

Slutte?
Sukkeravhengighet er ganske vanlig. 

Men hvis du ønsker å få kontroll på søtsuget ditt er det bare ett råd som gjelder: spis mindre sukker!

Det er nemlig slik at hvis kroppen får litt sukker, så vil den ha mer. Det skal bare noen få sukkerkorn til, for at sukkerreseptorne på tunga reagerer og gir effekt i belønningssystemet i hjernen.

Derfor er mye gjort hvis du kommer deg gjennom ei uke uten sukker.

Etter noen dager vil sukkersuget avta helt, forteller ekspertene.

kokos
SUNNERE: Kokosblomstsukker er et mye bedre alternativ for kroppen. Foto: Shutterstock


Flere kanaler