KUNSTIG: Brus med kunstig søtningsmiddel har av mange vært sett på som redningen når man er på slankekur.
KUNSTIG: Brus med kunstig søtningsmiddel har av mange vært sett på som redningen når man er på slankekur. Foto: AFP
Det er veldig vanskelig å slanke seg og holde seg unna søtsaker og andre fristelser. Det kan derfor være deilig å unne seg noen sukkerfrie varianter for å gjøre dietten litt lettere å følge, men nå viser forskning at heller ikke sukkerfrie produkter er bra for den som ønsker seg ned i vekt. 

– Lettbrus er noe skitt som man skal holde seg unna. De gjør at man legger på seg, forteller Jens-Christian Holm, som er leder av enheten for overvektige barn og unge ved «Holbæk Universitets Hospital», til Metroxpress

Han mener lettbrus kan være verre enn vanlig brus ettersom bruk av det medfører at man begynner å velge søtere matvarer enn man ellers ville ha gjort. Han mener også det gir et større sukkersug enn brus med naturlig sukker. 

Saken fortsetter under bildet
Brus
FRISTENDE: For mange er et glass med iskald brus noe av det deiligste, men selv om brusen er sukkerfri er den ikke bra for deg, mener forskere. Foto: Shutterstock


Best av to onder
Og det er ikke bare økt sukkersug som er problemet med lettbrus. En studie fra «Massachusetts General Hospital» viser at søtningsmiddelet aspartam blokkerer for vekttap. 

«Vi har funnet ut at aspartam blokkerer et ensym som kan forhindre fedme og diabetes og tror dermed ikke at søtningsmiddelet fungerer. Det har også vært bevist at kunstige søtningsmidler kan gjøre deg mer sulten og føre til økt kaloriinntak», forteller professor ved Harvard Medical School, Richard Hodin, til Massachusetts General Hospital.

Men det er ikke full enighet om kunstige søtningsmidler sin effekt på kroppen. Professor i klinisk ernæring ved Aarhus Universitet, Bjørn Richelsen, vil fortsette å velge lettbrus fremfor vanlig brus.

– Det grunnleggende prinsipp er at man alltid skal velge vann, te og kaffe fremfor lettbrus. Men hvis valget står mellom lettbrus og vanlig brus vil min vurdering være at lettbrus er bedre. Det fører ikke til vekttap, men det belaster heller ikke kroppen så mye som vanlig brus og er derfor mindre usunt, mener han. 

For å være på den sikre side er med andre ord kanskje det beste å holde seg unna brus uansett om den er sukkerfri eller ikke. 


Flere kanaler