TYGGIS: Storforbrukere av tyggis kan risikere å få rynker tidligere.
TYGGIS: Storforbrukere av tyggis kan risikere å få rynker tidligere. Foto: Shutterstock
Noen får rynker tidligere enn andre, og det er det flere ulike årsaker til. Mens de fleste vet at soling og røyking ikke er bra for huden, så er det andre faktorer som kanskje ikke er så kjent.

Blant annet kan hvilken sovestilling du har være avgjørende, og hvor ofte du tygger tyggegummi kan påvirke hvor fort du får rynker, skriver Lommelegen.no.


Varierer fra person til person
– Aldrende hud blir etter hvert mindre elastisk, og man utvikler rynker, linjer og furer i huden. Hvor uttalte disse forandringen blir, varierer fra person til person.

Det sier Mari Skylstad Kverneb, som er spesialist i hud- og veneriske sykdommer.

– Genetikk, hudtype (mørk eller lys) og eksponering for miljøfaktorer er avgjørende for hvor mye rynker man får, sier hun videre.

Hun mener at de viktigste faktorene for utvikling av rynker er sol, muskelbevegelse, tyngdekraft og røyking.

– Tidligere studier viser at det som avgjør om man blir oppfattet som ung, er en livsstil som innebærer å holde seg unna røyk, gode søvnrutiner, sunt kosthold, fysisk aktivitet og høy BMI. Personer med «bollekinn» oppfattes som yngre, uttaler hun til nettstedet.

Saken fortsetter under bildet.
Rynker
RYNKER: Noen får rynker sent, andre tidlig. Foto: Shutterstock

Tyggis kan etterlate sine spor
Å spise sunt er som kjent viktig for helsen og utseendet. Men intens tygging over tid kan etterlate sine spor, forteller overlege ved Hudavdelingen ved Stavanger universitetssykehus, Flora Balieva.

– Storforbrukere av tyggegummi er beskrevet å få rynker på grunn av den konstante bevegelsen av kjeven, og dette kan sette spor over lang tid.

Nok søvn er viktig, men hvilken sovestilling du har kan påvirke hvordan huden eldes. Sover man ofte i samme stilling, kan det etterlate spor i ansiktet.

– Trykk på de samme områdene flere timer hver natt, vil forandre hudens blodforsyning, tykkelse og utseende. På den andre siden vil en stilling hvor huden folder eller rynker seg føre til rynker på lik linje med mimikk-rynker, sier Balieva til Lommelegen.


Flere saker

Vinn TV-pakke verdt 50.000,-
Vinn TV-pakke verdt 50.000,- Mandag 30.03 2020
Christers luksuspizza
Christers luksuspizza Fredag 03.04 2020
Flere kanaler