JIPPI! Sola er naturens egen "høyoktan-naturmedisin"
JIPPI! Sola er naturens egen "høyoktan-naturmedisin" Foto: Shutterstock
I dag, mandag - vårjevndøgn - vinner lyset over mørket. I månedene fremover er dagen lengre enn natten og den store vinneren er helsen din.

Sol og lys har nemlig stor positiv effekt på kroppen din. Her er 4 positive helse-effekter sola har på helsen din:

1. Mer våken
Kroppen blir "piggere" og fungerer bedre når den får lys på seg. Lyset demper produksjonen av melatoninet i kroppen. Det er melatoninet som gjør oss søvnige og slappe, skriver expressen.se.

2. Gladere
– Sollyset øker nivåene av kroppens egen lykkepille - serotonin - og gjør oss gladere, sier Arne Lowden, forsker ved det svenske Stressforskningsinstitutet.

3. Forelsket
Lyset forsterker produksjonen av dopamin og belønningssystemet i hjernen. En slags naturlig rus. Det er ikke tilfeldig at mange føler seg våryre på denne tiden av året.

4. Sterkere
Solen er en naturlig kilde til d-vitamin som blant annet styrker bena i kroppen din. Sola gir mer d-vitamin enn å spise fisk. Det er ikke mange minutter i sola som skal til for å sikre deg nok av det viktige vitaminet.

– Er du på stranden i bikini skal det bare noen få minutter til. Er kun ansikt og armer utsatt for sol, tar det cirka 20 minutter, forteller Kristin Holvik, forsker på Folkehelseinstituttet til KK. MEN, fra cirka oktober til mars, gir den norske sola lite eller ikke noe vitamin D. 

LES OGSÅ: Disse 5 vitaminene holder deg ung

Flere kanaler