TALE: Dronning Sonja gir en klem til kong Harald etter talen under gallamiddagen på Slottet. Til høyre sitter dronning Margrethe.
TALE: Dronning Sonja gir en klem til kong Harald etter talen under gallamiddagen på Slottet. Til høyre sitter dronning Margrethe. Foto: NTB scanpix
Tirsdag ble kong Harald og dronning Sonja, som begge runder 80 år i år, behørig feiret i Oslo.

Sang av Oslo Soul Children, drilloppvisning, bursdagssang og folkets tale, fremført av skuespiller Bjarte Hjelmeland, var noe av det som sto på programmet på slottsplassen.

«Min kjære Harald»
Senere på kvelden var det gallamiddag på Slottet, og her snakket Dronning Sonja blant annet om gaven hun hadde fått av kong Harald; en egen kunst-stall i dronningens navn, som skal åpnes i Dronningparken i sommer.

Samtidig røpet hun hva hun har gitt sin mann i 80-årsgave.

– Jeg har valgt å gi deg noe tilbake, min kjære Harald. Min gave til deg er også et hus, det er et stabbur til Prinsehytta i Sikkilsdalen. Så når jeg beundrer kunst i stallen, kan du sitte i stabburet og beundre resultatene av dine jakt- og fisketurer, sa dronning Sonja i talen, ifølge VG.


Saken fortsetter under bildet

Takket dronning Marghrethe
Hun brukte også talen til å takke for all støtte hun har fått – særlig i de første, utfordrende årene rundt bryllupet i 1968.

– Kjære dronning Margrethe. Du har støttet meg helt siden jeg ble en del av denne familien. I tillegg til å være en uvurderlig rådgiver, har du vært en nær venn som jeg deler interesser for naturen og kunsten med, sa dronning Sonja, som også takket barna og barnebarna.

Feiringen fortsetter onsdag, med blant annet festmiddag i operaen.

galla
PYNTET: Her er jubilantene på vei inn til gallamiddagen på Slottet tirsdag kveld. Foto: NTB scanpix

Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler