FORELSKET: Prins Harry og Meghan Markle møtte pressen utenfor Kensington Palace få timer etter at nyheten om forlovelsen ble sluppet.
FORELSKET: Prins Harry og Meghan Markle møtte pressen utenfor Kensington Palace få timer etter at nyheten om forlovelsen ble sluppet. Foto: Reuters
Det konservative britiske kongehuset er kjent for sin strenge etikette – både når det gjelder antrekk og oppførsel.

Vi har tidligere blant annet skrevet om prins George (4), som må gå i shorts året rundt, og at prins William og hertuginne Kate aldri holder hender i offentligheten.

Nå kan det imidlertid se ut til at Meghan Markles (36) inntog i kongehuset gjør at eldgamle, royale skikker blir utfordret.

Saken fortsetter under bildet
harry meghan
GIFTER SEG: De nyforlovede var ikke redde for å vise sin kjærlighet. Foto: AFP

– Forfriskende
Etter at forlovelsen mellom prins Harry og Meghan Markle ble kjent, har de to gjentatte ganger vist at de ikke er redde for å vise kroppskontakt offentlig. 

De holder hender på en rekke bilder, stryker hverandre på låret – og holder rundt hverandre. Ting som kanskje er hverdagslig for andre, men som har vært, og fortsatt er, svært uvanlig i den britiske kongefamilien.

– At Meghan og prins Harry holder hender etter en kongelig forlovelse, er en forfriskende og moderne tilnærming til deres nye roller, sier ekspert på royal etikette, Mika Meyer, til People.

Også flere andre eksperter mener parets væremåte er med på å gjøre kongefamilien mer folkelig og populær.


Saken fortsetter under bildene
harry meghan
UTFORDRER TRADISJONER: Prince Harry og Meghan Markle tar et godt tak rundt hverandre etter at de har posert for pressen i forbindelse med forlovelsen. Foto: AP

Skiller seg ut
Også TV2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, har merket seg de nyforlovedes opptreden etter forlovelsen.

– Her skiller Harry og Meghan seg virkelig fra William og Kate, som er langt mer formelle når de representerer sammen. Jeg kan faktisk ikke huske å ha sett dem hånd i hånd i offentligheten, bortsett fra på bryllupsdagen. Som Storbritannias arveprins er nok William langt mer opptatt av å holde på tradisjoner og formell etikette enn lillebror Harry, sier Totland til TV2.

william kate
HOLDER AVSTAND: Prins William og hertuginne Kate under et besøk i Belgia i juli 2017. Foto: Reuters

– Åpenlyst kjærlige
Her hjemme er det norske kronprinsparet kjent for å være langt mindre tilbakeholdne med å vise sin kjærlighet til hverandre i offentligheten.

– De gangene jeg har møtt dem opplever jeg dem som veldig oppmerksomme mot hverandre. De er også åpenlyst kjærlige med at de gir hverandre bekreftelse hele veien, de holder hender, gir klemmer og klapper hverandre oppmuntrende, sa VGs kongehusreporter, Ingunn Saltbones, til egen avis i forbindelse med at både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit rundet 40 år i 2013.

Parterapeut Margrete Wiede Aasland uttalte i samme sak at det er positivt at kronprinsparet går foran som et godt eksempel.

– Min oppfordring må være; fortsett med å være kjærlige og gode mot hverandre i det offentlige rom. Jeg personlig synes i hvert fall at det er godt å se, jeg blir glad av det rett og slett, og jeg tror ikke jeg er den eneste som har det sånn, sa Aasland til VG.


haakon mette-marit
TETT: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har ved en rekke anledninger vist at de har et mer avslappet forhold til fysisk kontakt i offentligheten. Her fra et besøk i Nordland i 2014. Foto: NTB scanpix


Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler