FØRST UTE: Her, på Alnabru i Oslo, kommer den første norske McDonald's-restauranten med nytt, digitalt konsept etter nyttår.
FØRST UTE: Her, på Alnabru i Oslo, kommer den første norske McDonald's-restauranten med nytt, digitalt konsept etter nyttår. Foto: Killian Munch
Stadig flere McDonald's-restauranter rundt om i verden blir nå omgjort til selvbetjente restauranter.

Også her i Norge vil du om kort tid oppleve å møte på en skjerm når du skal bestille maten, i tillegg til personalet ved kassen.

- Vi tar sikte på å begynne testing i flere restauranter neste år, hvor det per dags dato ligger an til at restauranten på Alnabru blir den første ut. Vi har som mål at denne skal være klar innen påske, forteller kommunikasjonssjef i McDonald's Norge, Erik Lødding, til P4.

Foreløpig er ikke detaljene for den norske selvbetjeningsmodellen helt klare. Lødding understreker at det fortsatt vil være mulig å bestille ved kassen også fremover, men at de som vil bestille selv kan gjøre det. 

- På sikt vil det også være mulig for kunden å ha større valgmulighet på menyen, men dette ligger lenger frem i tid, forteller han.


Saken fortsetter under bildet
mcdonalds
FORANDRING: Maten kommer nok til å smake likt, men den tradisjonelle bestillingen av mat ved kassene forsvinner snart mange steder. Foto: AP

Kommer med maten

I USA foregår det ved at man velger meny og betaler på automaten, og deretter blir du tildelt et bord i restauranten. Personalet kommer så til bordet med maten når denne er ferdig.

Noe av poenget er at kundene skal få det bedre ved at de venter på maten når de sitter ved bordet - framfor å måtte stå i kø ved disken.

Ifølge selskapet, trenger ikke de ansatte trenger å være redde for å miste jobbene sine.

- Vi gjør ingen nedskjæringer, vi gir dem nye arbeidsoppgaver, sier adm. dir Steve Easterbrook til New York Times.

Det digitale konseptet har lenge blitt testet på 500 restauranter i New York, Florida og California. Nå rulles det ut til resten av de nær 14.000 McDonald's-avdelingene i USA.


Saken fortsetter under bildet
easterbrook
BESTILTE: McDonald's-sjef Steve Easterbrook demonstrerte det nye konseptet på en restaurant i New York nylig. Foto: AP

Testet i Danmark
Her i Norden ble den første selvbetjente restauranten åpnet i danske Holbæk i mars 2016. 

- Vi ser frem til å teste dette konseptet i Norge, og kommer til å bruke de første restaurantene til å høste erfaringer, forteller Lødding. 

Han har tidligere beskrevet hvordan de har jobbet med prosjektet.

- Når vi introduserer det helt nye McDonald's-konseptet her i Norge, ser vi på alt fra betalingsløsninger på digitale flater, til muligheten for et utvidet tilbud på menyen. Tanken er at kunden skal få en helt ny og bedre opplevelse når de går inn i en av våre restauranter, fortalte Lødding til P4 i mars 2016.

Flere kanaler