ENDRET: Sønnnene ble mer stille og innesluttede etter å ha fått smarttelefon, mener faren.
ENDRET: Sønnnene ble mer stille og innesluttede etter å ha fått smarttelefon, mener faren. Foto: Shutterstock
Sønnene til amerikanske Tim Farnum (49) fikk i fjor hver sin smartelefon.

De to guttene på 11 og 13 år har siden den gang forandret personlighet markant, mener Farnum, som også er lege.

– Det har oppstått noen skikkelige problemer. Hvis du ber dem om å passe på tidsbruken på telefonen, kommer alle piggene ut, forteller legen til Washington Post.


Begynte å undersøke
Han beskriver at sønnene, som tidligere var energiske og utadvente, ble stille og innesluttede etter at telefonen kom inn i bildet. 

De holdt seg mye inne på soverommet, og da faren en gang forsøkte å ta telefonen fra én av dem, kom et raseriutbrudd som mest minnet om en rusavhengig persons abstinenser, skriver Daily Mail.

Tim Farnum begynte å gjøre sin egen research, og hevder å ha funnet mye forskning på at for mye teknologi i for ung alder kan påvirke hjernens utvikling, samt redusere sosiale ferdigheter, skriver Nettavisen, som først omtalte saken i Norge.

Legen har nå startet organisasjonen Parents Against Underage Smartphones, PAUS, og de håper å få fremmet et lovforslag som gjør det forbudt å selge smarttelefoner til barn under 13 år i Colorado i USA. Hvis de får til dette, er håpet at flere delstater skal ta etter.

Saken fortsetter under bildet
jente
UNG: Hvor gammelt bør barnet være før det får en smarttelefon? Over 13 år, mener en amerikansk far og lege. Foto: Shutterstock

Har sett endringer
Farnum mener det er naturlig med aldersbegrensinger på smartelefoner, på lik linje med alkohol, røyk og pornografi.

– Vi har disse aldersgrensene fordi alt dette er skadelig for barn. Smarttelefoner er etter mitt syn ikke noe annerledes, sier pappaen til Washington Post.

Hjemme har han midlertidig beslaglagt telefonen til sønnene, og han mener å ha sett forbedringer i oppførselen allerede.

«Pappa, jeg liker å lese igjen», skal den ene sønnen ha sagt.


Flere kanaler