KLAGET: Linda Maria Dürr Jensen beskylder Kappahl for diskriminering.
KLAGET: Linda Maria Dürr Jensen beskylder Kappahl for diskriminering. Foto: Privat
Linda Maria Dürr Jensen (26) fra Skövde i Sverige ble opprørt da hun nylig besøkte sin lokale Kappahl-butikk.

Butikken skal være den eneste i nærheten som har plus size-klær i sitt sortiment, så 26-åringen ble glad da hun fant en vinrød jakke som hun likte.

– Det er veldig sjelden jeg finner en jakke i min størrelse som jeg faller for, de er nesten alltid svarte eller beige. Jeg elsket denne, for den hadde en annen farge, forteller Jensen til Expressen, som først omtalte saken.

Smilet forsvant imidlertid raskt da hun oppdaget at den samme jakken som hang i avdelingen for vanlige størrelser var 100 kroner billigere. Prisen i størrelse 3XL var 599 kroner, mens medium-størrelsen kostet 499 kroner.

– Jeg følte meg diskriminert så fort jeg så det. Skal jeg betale en hundrelapp mer bare fordi jeg veier mer? Det er ikke på noen måte greit. Jeg kommer aldri til å handle på Kappahl igjen, jeg handler heller på nettet.

Saken fortsetter under bildet
linda maria
ULIKT: Mens den norske prisen er lik i begge størrelser, er det en hundrelapp forskjell på de svenske størrelsene. Foto: Privat

«Dette er diskriminering»
Linda Maria valgte å legge ut et innlegg på Kappahl sine Facebook-sider, der hun klaget over de ulike prisene.

«Hei Kappahl. Hvordan har dere tenkt her, egentlig? Samme jakke. Ulike priser. Fordi den ene er i en større størrelse? Dette er diskriminering. Jeg har forståelse for at det går med mer stoff for å lage en større jakke, men for en stor kjede som dere, med de volumer dere produserer, kan det vel likevel ikke utgjøre så stor forskjell!», skriver 26-åringen i innlegget.

Saken fortsetter under bildet
kappahl
Foto: Skjermdump

– Bruker mer stoff
Ifølge butikkjeden er den viktigste årsaken til prisforskjellen nettopp at det går med mer stoff for å produsere de store plaggene.

– Prisene styres, som for alle plagg i alle størrelser, av kvalitet, detaljer, finish og stoffbruk. Prisforskjellen fra det øvrige sortimentet skyldes først og fremst at det kreves mer tøy da de produseres i store størrelser (størrelse 44-56), noe som gir en høyere produksjonspris. Vi er takknemlige for tilbakemeldingen, og tar den videre til den riktige avdelingen», skriver Kappahl i svaret på Facebook (se hele svaret nederst i saken).

De får imidlertid motbør fra andre Facebook-brukere, som mener den logikken burde tilsi at det også var prisforskjell på størrelsene XS og XL.

LES OGSÅ: Her får den utkledde superstjernen nei fra svensk «Idol»-dommer

– Litt feigt
Linda mener forklaringen ikke er god nok.

– Å skylde på stoffbruk og design er litt feigt. De er en såpass stor kjede at det å la oss som er større få kjøpe klær til samme pris som alle andre, ikke burde påvirke deres overskudd og marginer. Så inntil de kommer med en unnskyldning eller endrer prissettingen, har jeg ikke planer om å handle der mer, sier Jensen til P4.

Saken har vakt enormt engasjement i Sverige det siste døgnet, og 26-åringen har derfor bevisst holdt seg unna kommentarfeltene.

– Jeg har valgt å holde meg unna det meste av kommentarer, for dessverre er det sånn at så fort det blir snakk om vekt og størrelser, så får man masse hatmeldinger. Jeg har i stedet fokusert på responsen på enkelte lukkede Facebook-grupper. Der får jeg bare positive kommentarer, og mange har takket meg for at jeg våger å ta tak i dette, sier Linda Maria Dürr Jensen til P4.


P4 har foreløpig ikke kommet i kontakt med Kappahl Sveriges kommunikasjonssjef.

kappahl
Foto: Skjermdump

Flere kanaler