NYGIFT: Det miljøbevisste brudeparet er godt fornøyd med restematen de fikk på sin store dag.
NYGIFT: Det miljøbevisste brudeparet er godt fornøyd med restematen de fikk på sin store dag. Foto: Privat
Roar Simon (32) og Astrid (30) Dalevold fra Hole i Buskerud fikk en bryllupsmiddag helt utenom det vanlige.

Da de to giftet seg lørdag var all maten som ble servert utgått på dato, men i høyeste grad spiselig - lekkert tilberedt av en profesjonell kokk.

– «Restematen» makte kjempegodt! Det var smaksrike og spennende kombinasjoner som kokken hadde satt sammen til oss, sier Astrid Dalevold til P4.

Foranledningen for den spesielle bryllupsmiddagen var at paret vant en konkurranse i regi av elektronikkjeden Grundig, som gjennom sin matsvinn-kampanje «RespectFood» etterlyste brudepar som ønsket «reste-bryllupsmiddag». 

I konkurranse med 300 brudepar fra hele Norden, ble Astrid og Roars søknad plukket ut, skriver NRK, som først omtalte saken.

Saken fortsetter under bildet
restemat
FRISTENDE: Bufféen besto av av ulike typer kjøtt, blant annet svinestek og lam. Foto: Privat

Skrøt ustanselig av maten
Maten ble lagt til side av ulike butikker den siste uken, og levert til kokkene - som dagen før bryllupet begynte å jobbe med råvarene. Brudeparet visste derfor ikke hva som ville bli servert.

– De fleste gjestene fikk nok med seg at det skulle være restemat, ettersom det var noen medieoppslag på forhånd. Reaksjonene deres har vært utelukkende positive, og de syntes det var kjempegodt. Jeg satt jo ved siden av pappa, og han stoppet aldri å skryte av maten, forteller Dalevold.

Bufféen besto blant annet av svinestek, lam, grønnsaker og salater. Til dessert ble det eple med sjokolade, bacon og havrecrunch.

Saken fortsetter under bildet
restemat
POSITIVE: Reaksjonene fra bryllupsgjestene har utelukkende vært positive, ifølge bruden. Foto: Privat

– Ganske hekta
Dalevold, som er adjunkt og lærer på Hønefoss videregående skole, karakteriserer seg selv som over gjennomsnittet miljøbevisst.

– Jeg er ganske hekta på miljø og bærekraft. Samtidig som jeg skrev søknaden, underviste jeg på skolen om bærkraftig miljø. Jeg var ekstra engasjert akkurat da og søknaden gikk rett hjem hos juryen. Det de likte best var at jeg ønsket å bevisstgjøre vennene mine slik at de ikke skal kaste så mye mat, sa Astrid Dalevold da hun ble intervjuet av Ringerikes Blad i forkant av bryllupet.

Saken fortsetter under bildet
restemat
BUFFÉ: Flere ulike salater, grønnsaker og kålrotstappe ble også servert gjestene. Foto: Privat

Håper på bevisstgjøring
Miljøengasjementet stoppet ikke med middagen, for bruden sydde også sin egen brudekjole, sammen med en venninne. Kveldens drikkevarer ble levert av lokale produsenter, og pengegavene til bryllupet var øremerket til etterisolering av huset. 

Brudeparet håper nå at bryllupsgjestene skal bli mer bevisste på matsvinn-problematikken.

– Vi vet jo at vi har venner som er veldig opptatt av datostemplingen, og vi håper at de lukter og smaker på maten før de kaster den neste gang, sier Astrid Dalevold til P4.

brudepar
FORNØYDE: Roar og Astrid vant en gratis bryllupsmiddag som besto av rester og mat som hadde gått ut på dato. Foto: Privat

Flere kanaler