FREMTIDEN: Det finnes over 1000 typer av banan. Denne rosa varianten kan bli vanlig i butikkhyllene om noen år.
FREMTIDEN: Det finnes over 1000 typer av banan. Denne rosa varianten kan bli vanlig i butikkhyllene om noen år. Foto: Shutterstock
Bananen er verdens mest populære frukt, for populær for sitt eget beste viser det seg. Den gule frukten er nemlig en av verdens mest truede, skriver forskning.no

Det er angrep fra sykdommer som har blitt den gule bananens bane, men den danske forskeren Sven-Erik Jacobsen, mener problemet ikke bare er at bananene blir syke - det er hele produksjonssystemet som jobber mot frukten.

– Vi har basert hele verdens bananproduksjon på én type banan, nemlig Cavendish. Stort sett alle bananer som selges rundt omkring i verden, er av denne typen. Og det er et problem, sier Jacobsen, som er førsteamanuensis ved Københavns Universitet, til forskning.no.

Bananene har rett og slett blitt så like at de er spesielt sårbare overfor angrep av sopp og mange andre sykdommer. Hele produksjonen har med andre ord blitt en ond sirkel og sin egen verste fiende. 

– Bananens problem er at de er kloner. Jo større områder som finnes med genetisk like planter, jo større risiko for epidemi, forteller professor Mogen Hovmøller, som jobber ved Aarhus Universitet, til forskning.no. 

Saken fortsetter under bildet
Bananer
TRUET: Flere generasjoner av norske barn har vokst opp med most banan som favorittmat. Hvis det ikke skjer endringer vil bananen slik vi kjenner den snart være utryddet. Foto: ShutterstockHva er da løsningen for en hel verden som elsker bananer? Det er her den rosa bananen kommer inn. Sven-Erik Jacobsen mener det eneste fornuftige å gjøre i denne situasjonen er å se på andre dyrkingsmetoder og andre bananvarianter.

– Alle må vel ikke spise den samme type banan? Det finnes utrolig mange, faktisk omkring 1000 forskjellige slag, opplyser han til forskning.no.

Han håper og tror at vi snart vil kunne velge blant mange ulike bananer når vi står i butikken. 

– Vi kan bare se på et tilfeldig marked i Ecuador. Der kan du velge mellom 10-15 banantyper, alt etter hva du skal bruke dem til. Det er matbananer, vanlige bananer, rosa, svarte og røde bananer, forteller Jacobsen til nettstedet. 


Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler