VIRTUELL DRINK: Dette glasset gjør at du kan gjøre vann om til hvilken som helst drikk ved hjelp av telefonen din.
VIRTUELL DRINK: Dette glasset gjør at du kan gjøre vann om til hvilken som helst drikk ved hjelp av telefonen din. Foto: Vocktail
Vi kjenner alle til historien om at Jesus gjorde vann om til vin, men nå gjør ny teknologi at også mannen i gata kan skryte av å ha samme egenskapen.

I hvertfall nesten. Det ny glasset «Vocktail» skal få vann til å smake vin - eller andre ønskelige drikker. Glasset er blant annet for folk som ikke er så glad i alkohol, men som liker smaken av en drink eller et glass vin. 

Eller for deg som rett og slett vil kunne velge fritt hvilken smak drikken din skal ha.


Inneholder elektroder
«Vocktail», eller «virtual cocktail», er utviklet av forskere i Singapore. Funksjonen til glasset er at det skal lure hjernen til å tro at vannet du drikker av glasset faktisk er noe annet. 

Det skal det gjøre ved å blant annet avgi duftmolekyler som påvirker hva du smaker, forteller forskningsleder Nimesha Ranasinghe til Mashable.com. Saken ble først omtalt i Norge av KK.no.

Glasset inneholder elektroder som sender ut elektropulser. Når disse treffer tungen din, sender de ut elektroniske pulseringer som stimulerer smaksløkene dine slik at de etterligner forskjellige smaker.

180 mikroampere gir sur smak, 80 for søt smak og 40 for bitter. I tillegg til å velge smak kan du også velge farge på inneholdet i glasset, ved å koble Vocktail-en til en app som kontrollerer lyset i glasset.

Drink
VANN?: Nå kan du selv bestemme smaken på drinken din - som egentlig er lagd av vann. Foto: Shutterstock


Kan komme til barer
Ranasinghe forteller at forskerne i fremtiden håper å kunne kontrollere både temperatur og smak på drikken i glasset. 

Glasset er ikke tilgjengelig for kommersielt salg for øyeblikket, men Ranasinghe sier han håper å kunne introdusere glasset i forskjellige industrier i fremtiden, deriblant barer.

– Hvor mange ganger har du ikke bestilt en drink på en bar og tenkt at den kunne vært litt syligere eller med et hint av mint? Vocktail kan fikse dette, sier Ranasinghe.

Se video av hvordan Vocktail fungerer her: 
Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler