NISTE: De fleste foreldre sverger fremdeles til det tradisjonelle når det kommer til matpakkesmøring.
NISTE: De fleste foreldre sverger fremdeles til det tradisjonelle når det kommer til matpakkesmøring. Foto: P4
Matpakken er en særegen og yndet norsk tradisjon. Hver dag møter norske skolebarn opp med lunsjen i sekken, men hva er det egentlig vi sender med ungene våre?

Trendy eller tradisjonell?
I en undersøkelse gjort av Respons Analyse for KIWI har man snakket med over 1000 foreldre med barn i skolealder om hva de sender med i matpakka. Svarene viser at alle ikke er like opptatt av en trendy matpakke, de fleste sverger fremdeles til det tradisjonelle. 

De fleste foreldre er flinke til å lage sunne matpakker til barna sine, bare 4 prosent av matpakkene inneholder fint brød, mens hele 59 prosent inneholder grovt brød. Når det kommer til pålegget på brødskivene får over halvparten av norske skolebarn det samme. 

Hele 55 prosent av norske foreldre sier at matpakken inneholder gulost. Skinke kommer på en god andreplass med 46 prosent, leverpostei spises av 43 prosent, salami av 39 prosent og brunost av 18 prosent, viser tallene fra undersøkelsen. 


Saken fortsetter under bildet
Matpakke
KREATIV: Det viser seg at de fleste norske foreldre ikke sender med grønnsaker og frukt. 19 prosent har aldri med frukt eller bær i matpakken, mens 34 prosent har aldri med grønnsaker. Foto: Shutterstock


Mer sukker i nord
Pålegg med høyt sukkerinnhold, som sjokoladepålegg, honning og syltetøy er ikke på langt nær like populært, med unntak av Nord-Norge. I de nordlige delene av landet vårt får hele 17 prosent av skolebarna som oftest sjokoladepålegg på brødskiva, for resten av landet er tallet 6 prosent. 

Klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat vedOslo Universitetssykehus, Tine Sundfør, mener både ost, leverpostei og magre kjøttprodukter er gode pålegg for skolebarn, men i tillegg vil hun børste støvet av en gammel favoritt som kanskje har fått et litt frynsete rykte.

– Mange tenker at peanøttsmør er ganske usunt. Fakta er at peanøttsmør inneholder mye E-vitamin og sunne fettsyrer. Flere av peanøttsmørproduktene er heller ikke tilsatt sukker eller salt, forklarer hun.

Peanøttsmør har mye energi i seg, men skolebarn som er i mye aktivitet har ikke noe vondt av det, mener Sundfør. 


Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler