KULDESJOKK: Hvis du trodde alle matvarer har godt av å ligge i kjøleskapet tar du feil.
KULDESJOKK: Hvis du trodde alle matvarer har godt av å ligge i kjøleskapet tar du feil. Foto: NTB scanpix
Det er ikke alltid like greit å holde orden i kjøleskapet, men noen varer bør du passe på at ikke blir liggende sammen og noen kommer til å holde lengre og smake bedre hvis de får lov til å oppbevares utenfor kjøleskapets mørke.

Tomater er ett eksempel på en matvare som har godt av å bli oppbevart utenfor kjøleskapet, skriver forskning.no. Amerikanske og kinesiske forskere har undersøkt hva som skjer med tomatsmaken under nedkjøling og det viser seg at den forsvinner. Optimal lagringstemperatur for tomater er 12 grader eller varmere. 

Saken fortsetter under bildet
Tomater
MODNINGSPROSESS: Tomater bør skylles og oppbevares på kjøkkenbenken for å holde på smaken. Foto: NTB scanpix


Et eple kan holde seg opptil ti dager lengre i kjøleskapet enn på benken, men dette er ikke tilfelle for alt av frukt og grønt. Det danske Forbrukerrådet har utarbeidet en liste over matvarer som ikke har godt av å ligge i kjøleskapet. 

Dette bør du ikke ha i kjøleskapet
Poteter – bør oppbevares i pustende embalasje, ikke plast og helst i en kjeller eller i et spisskammers
Løk – skal ikke inn i kjøleskapet, men bør oppbevares tørt og kjølig. Ikke oppbevar løken i plastpose
Sitron og lime – bør oppbevares på kjøkkenbenken
Avokado og bananer – blir lett brune i kjøleskapet, bør oppbevares på kjøkkenbenken
Jordbær – skal de spises samme dag bør de settes på kjøkkenbenken, skal de vare noen dager bør du sette kurven kaldt
Kiwi – har ikke godt av å ligge i kjøleskapet
Mango – har det aller best på kjøkkenbenken
Melon – har du en hel melon kan du la den ligge på kjøkkenbenken, er den oppskjært bør du legge den i kjøleskapet

Saken fortsetter under bildet
Fruktfat
FRUKTFAT: En bolle med frukt på kjøkkenbordet ser kanskje lekkert ut, men det gjør at frukten din blir dårlig langt raskere. Foto: NTB scanpix

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt hvitløksånden i en fei

Men det er ikke bare dette du skal passe på, en rekke frukt og grønnsaker bør heller ikke ligge for tett på hverandre. Det er nemlig flere typer frukt og grønt som gir fra seg ethylen, et stoff som fremmer modning og forråtnelse. 

Disse varene bør ikke lagres sammen
Sitron og lime – bør ikke legges sammen med bananer og avokado
Tomat og agurk – disse to bør aldri ligge sammen ettersom de begge skiller ut stoffer som påvirker modningsprosessen
Epler og pærer – bør oppbevares for seg selv i kjøleskapet ettersom de skiller ut mye ethylen
Purre – og andre grønnsaker med jordrester bør oppbevares alene i en egen grønnsaksskuff i kjøleskapet
Brokkoli – blir lett påvirket av ethylen og bør ikke ligge sammen med varer som epler og tomater


Flere saker

P4s Sommerturné
P4s Sommerturné Tirsdag 18.06 2019
Rekordfå unge jenter får barn
Rekordfå unge jenter får barn Tirsdag 25.06 2019
Flere kanaler