SPISELIG: Mesteparten av maten i kjøleskapet er spiselig lenge etter at det har gått ut på dato.
SPISELIG: Mesteparten av maten i kjøleskapet er spiselig lenge etter at det har gått ut på dato. Foto: NTB scanpix
Nordmenn kaster fryktelig mye mat. Vi er blant verstingene og en undersøkelse fra Ipsos og Fremtiden i våre hender har kommet frem til at 170 000 tonn mat går rett i søpla hvert år. 

Dette er ikke en statistikk å være stolt av, men hva er grunnen til at vi kaster så mye mat? Forsker Ole Jørgen Hanssen har tidligere jobbet med et forskningsprosjekt som har sett på matsvinn. Han uttalte til Forskning.no at datostemplingen må ta noe av skylden. 

– Utgått på dato betyr ikke nødvendigvis at maten er dårlig. Her har vi en stor utfordring med å øke kunnskapen hos de unge i forhold til å forholde seg til datostemplingen og velge riktig holdbarhetsperiode, forklarte han til nettstedet. 


Nordmenn har klokketro på datostemplingen og dette gjør at spiselig mat blir kastet. Folk må begynne å stole mer på sin egen nese, mener Henrik Siegumfeldt ved Københavns Universitet.

– Vi har verdens beste sensor sittende midt i ansiktet, men folk stoler ikke lenger på sine egne sanser, forteller han til Metroxpress

For å hjelpe sansene våre er her en oversikt over hvilke matvarer som er helt trygge å innta, selv om de har gått ut på dato. Og også hva man bør være obs på.

1. Brød
Tørt brød er kanskje ingens favoritt, men etter en rask tur i brødristeren kan det bli riktig lekkert. Har det kommet mugg i en ende av brødet kan man skjære vekk denne og smake på den andre delen. Smaker du mugg skal du ikke spise brødet, men heller kaste det. 

2. Frukt, syltetøy, juice, melk og yoghurt
Her er regelen at så lenge det smaker godt kan du spise det selv om varene har gått ut på dato. Har det derimot kommet mugg i varen må den kastes. Du kan ikke koke bort mugg.

Ost er derimot et meieriprodukt som tåler lagring godt og har du en ost med litt mugg på kan du trygt skjære vekk dette og spise resten av osten hvis den fremdeles smaker godt. 

Saken fortsetter under bildet
Mugg
MUGGENT: I motsetning til i brød utvikler muggen seg raskt i melkeprodukter og fuktige varer. Disse må derfor kastet hvis de begynner å mugne. Foto: Shutterstock


3. Kjøttpålegg
Her er datostemplingen viktig ettersom det kan utvikles farlige bakterier i kjøttpålegget over tid i kjøleskapet. Men har du kjøpt inn vakumpakkede biffer kan du gjerne la det ligge i noen dager, kjøttstykker blir nemlig bare mørere ved å bli lagret. 

4. Grønnsaker
Poteter, løk og hvitløk som har begynt å spire i kjøleskapet kan du fint spise. Oppdager du derimot at potetene har blitt grønne må de kastes ettersom de da er giftige. 


5. Tørrvarer
Så lenge du oppbevarer tørrvarer som henvist, tørt og mørkt, kan det holde seg i årevis. Pasta, mel, sukker og hermetikk er det ingen grunn til å hive ut selv om datostemplingen sier det. Hvis varen ikke har utviklet mugg er den spiselig.

Krydder kan også brukes lenge etter at datostemplingen har gått ut, men kan miste noe av smaken hvis det blir stående veldig lenge. 

Saken fortsetter under bildet
Butikk
HANDLESTOPP: Vi handler mye mer enn vi spiser og ender opp med å kaste alt for mye mat. Mange av varene, som tørrvarer, har mye lengre holdbarhet enn folk tror. Foto: Shutterstock

6. Egg
Dette er en matvare som har svært lang holdbarhet. En eggekartong kan ligge månedsvis i kjøleskapet og fortsatt være helt i orden. Er du usikker kan du bare kakke ett og ett egg i en bolle for deretter å lukte. Hvis egget har blitt dårlig vil du merke det.


Flere saker

Mat fra Midtøsten
Mat fra Midtøsten Fredag 22.05 2020
Mange barn blir ikke hørt Fire av ti barnevernsbarn blir ikke hørt i saker om seg selv. Fredag 22.05 2020
Flere kanaler