FAVORITT: Denne er en favoritt op mange frokostbord i påsken.
FAVORITT: Denne er en favoritt op mange frokostbord i påsken. Foto: NTB scanpix
Denne påsken kommer vi nordmenn til å spise 30 millioner egg, i følge tall fra Virke.

Det er en fordobling av normal eggespising, og for mange har ikke dagen kommet skikkelig i gang før man har spist et kokt egg til frokost.

Men hvilke egg er det som smaker best, hvordan få best resultat i høyden, og hvordan piller du skallet enklest mulig?

Kokk Christopher Sjuve har skrevet en bok om egg, Alt du trenger å vite om egg, og har selvsagt noen av svarene vi søker.

– En ting som er godt å vite er at om du enkelt skal pille av skallet på egget, så legg det i iskaldt vann, eller snø, i en liten stund, og lag et lite hull i egget slik at det siver vann inn mellom skallet og egget. Da blir det kjempeenkelt å pille av, forteller Sjuve.


Husk at koketiden endres i høyden
Mange nordmenn sverger til høyfjellsferie i påsken. Men det man lett kan glemme er at koketiden endres drastisk når man beveger seg opp i høyden.

– Ligger hytta på 1000 meter, må du legge til omtrent et minutt på koketiden, sier Sjuve.

Ved Universitetet i Oslo har Kjemisk Institutt utviklet en egen koke-kalkulator som lar deg perfeksjonere eggekokingen til det fulle. Test herligheten her.


Billige egg er vel så gode
Med en dobling av egge-forbruket kan det gå hardt ut over husholdningsbudsjettet om man skal brødfø hele familien på dyre egg.

Men det viser seg at det ikke har så mye å si på smaken om egget er dyrt eller billig. Christian Strand i Forbrukerinspektørene på NRK var gjest i P4s Radiofrokost i forrige uke, og kunne der fortelle at egg er egg, uansett pris.

– I butikken finnes det mange typer egg, alt fra 19 kroner kiloen til over 50 kroner kiloen. Men de i vårt panel som prøvesmakte, klarte altså ikke å smake forskjell på noen av eggene, enten de var dyre eller billige, fortalte Strand.

I følge Strand er forskjellen her sorteringen, og at de minste eggene også er de billigste.

– De større eggene er litt «finere» egg som man har på påskebordet, for eksempel, fortalte Strand den gangen.

Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler