GULT ER KULT: Lussekatter uten safran nytter ikke, mener baker Morten Schkenda.
GULT ER KULT: Lussekatter uten safran nytter ikke, mener baker Morten Schkenda. Foto: Shutterstock
I Lonley Planet blir han omtalt som Norges beste baker og hans kanelsnurrer gjorde ham kjent over det ganske land. Men også til Lucia-feiringen vet Morten Schakenda hvordan du imponerer med gjærbakst.

Det er imidlertid én tabbe du bør holde deg unna når du setter igang med lussekattbaksten ifølge bakegeniet. 

– Å erstatte safran med gurkemeie er som å erstatte tomatpuré med jorbbærsyltetøy. Det eneste de har til felles er fargen, forteller Morten Schakenda til P4. 

Så kanskje er det verdt å legge noen kroner ekstra i baksten ved å gå til innkjøp av noen gram med safran. 

En annen ting mange glemmer når de baker lussekatter er at brente rosiner ikke er spesielt godt. Ønsker du rosiner på lussekattene dine bør du derfor legge de i bløt før du putter de på bakverket. Da unngår du brente rosinklumper. 

Saken fortsetter under bildet
Bakeriet i Lom
BLID BAKER: Morten Schakenda er viden kjent for sine kanelsnurrer, men det er ikke det eneste han er god på. Foto: Pål Røndal

LES OGSÅ: Her er oppskriften på verdens beste kanelsnurrer

Her er Morten Schakendas lussekatt-oppskrift:

Dette trenger du:
1 kilo hvetemel
1/2 liter helmelk
150 gram sukker
15 gram salt
0,5 gram safran
1 stort egg
50 gram fersk gjær
150 gram smør i terninger

1 egg og rosiner til pynting


Slik gjør du:
1. Start med å varme opp en halv desiliter av melken, sett den deretter til side og tilsett safranen. La dette stå en halvtime for å trekke ut all fargen av krydderet.

2. Når det har gått en halvtime blander du den varme melken med safran, sammen med resten av den kalde melken og alle ingrediensene unntatt smøret. 

3. Elt deigen i 15 minutter til den er smidig og slipper bollen.

4. Tilsett smør i terninger og elt deigen i nye 15 minutter. Alt smøret skal være eltet godt inn. 

5. Sett deigen til heving. Dekk den godt til med plastfolie og la den heve i 90 minutter. 

6. Strø mel på bordet og del deigen i 15 like biter. Trill hver bit ut til lange pølser og form deretter lussekattene slik du selv vil. 

7. Sett lussekattene på et bakebrett med bakepapir og dekk det hele med plastfolie. La bakverket etterheve i 60 minutter. 

8. Pensle lussekattene med et sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek lussekattene på 175 grader i ca 20 minutter. 

Oppskriften er hentet fra Morten Schakendas bok: «Om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom».


Flere saker

Må sørge for økt bemanning Hvis ikke forholdene for landets jordmødre bedres, vil det få alvorlige konsekvenser for de fødende. Fredag 16.08 2019
Flere kanaler