TØRSTEDRIKK: Er det bare dumt å drikke øl hvis du er tørst? Forskerne er uenige.
TØRSTEDRIKK: Er det bare dumt å drikke øl hvis du er tørst? Forskerne er uenige. Foto: Shutterstock
De fleste nordmenn har blitt opplært til at vann er den aller beste tørstedrikken og at drikkevarer som inneholder alkohol derimot er dehydrerende. 

Dette svaret var også det første danske Ida Marie Troensegaard fikk da hun sendte inn spørsmålet av hva som hydrerer best av vann og øl til Videnskab.dk, men så fant de ut noe interessant. 

Det har lenge vært kjent at alkohol får oss til å skille ut mer urin og at dette igjen gjør oss dehydrerte. Professor i medisin ved Aalborg Universitet, Søren Nielsen, var dermed i utgangspunktet sikker på at vann var det riktige svaret. Men en britisk studie stikker kjepper i hjulene. 

Resultatene fra den studien viser nemlig at øl gir like mye fuktighet til kroppen som vann, og det gjør også kaffe, te og cola. Dette overrasker Nielsen, men han mener likevel at studien er valid og at det kan være sannhet i resultatet.

Saken fortsetter under bildet
Øldrikking
KOS: Du kan med fordel drikke alkoholfritt øl. Det inneholde vitaminer og mineraler og kulsyre som alle er gode komponenter for kroppen. Foto: Shutterstock


Øl har sine fordeler
Professor i medisin ved Københavns Universitet, Arne Astrup, mener også at hvor mye alkohol man drikker og hvor høy prosent den har er viktig for hvor dehydrerende den er. 

– Den ølen som ble testet i studien var en normal pilsner med fire prosent alkohol. Hadde deltakerne fått mer øl med en høyere prosent ville de ha blitt dehydrerte. Men man kan helt klart holde seg hydrert med lett øl i begrensede mengder, forteller han til Videnskab.dk. 

Han tipser også om at alkoholfritt øl ikke er noen dum tørstedrikk. Den inneholder B-vitaminer og mineraler som kalium som hjelper til med å regulere væskebalansen i kroppen. 

– Øl har også den positive effekt at den inneholder kulsyre som gjør at væsken blir tatt opp raskere i tarmene, avslutter Astrup. 


Flere kanaler