PRISKRIG: En rekke matvarer er satt ned i flere av de store matvarekjedene mandag.
PRISKRIG: En rekke matvarer er satt ned i flere av de store matvarekjedene mandag. Foto: NTB scanpix/Kiwi/P4
Mandag morgen valgte Kiwi å sette ned prisene på 30 typiske julevarer, og flere kjeder fulgte etter umiddelbart. 

Se listen over de nedsatte varene lengst ned i saken!

Coop var blant dem som kastet seg på, men kommunikasjonsdirektør Harald Kristiansen håper å unngå tilstandene fra et par år tilbake, da en rekke julevarer nærmest hadde gi bort-pris rett før jul.

– Jeg håper og tror vi denne gangen ikke kommer ned til uetisk lave priser der svineribbe går for 16 kroner kiloet. Det var et prisnivå som var uverdig i forhold til arbeidet produsentene legger ned med maten, sier Kristiansen til VG.

– Har fått kalde føtter
Kiwis kommunikasjonssjef ,Kristine Aakvaag Arvin, deler ikke den bekymringen.

– Coop-sjefens uttalelser kan tyde på at de har fått kalde føtter i priskrigen. Vi er stolte av å være prispresseren i dagligvarebransjen, og kjeden som sørger for at kundene får en litt billigere julefeiring i år. Det er vi som tar regningen for priskuttene, leverandørene får betalt som avtalt, sier Arvin til P4.

Hos konkurrenten Rema, som umiddelbart svarte på prisnedsettelsen mandag, fokuseres det også på at bøndene får det de skal ha for produktet.

– I REMA 1000 jobber vi hardt for å ha de laveste prisene på hele handlevognen. Vi skal ha de laveste prisene hos oss. Det er viktig for oss å påpeke at vi er stolte over å selge norsk kjøtt og at vi betaler våre leverandører avtalt pris, helt uavhengig av markedsprisen på produktene, skriver kommunikasjonsdirektør Mette Fossum i en e-post til P4.


Har blitt mye billigere
I oversikten P4 har fått tilsendt fra Kiwi mandag formiddag, har varer som pepperkaker, lutefisk, surkål, sylte, Edamer, klementiner og Grandiosa fått betydelige prisavslag - sammenlignet med uke 45.

Her er hele listen:

julevarer
Foto: Kiwi

Flere kanaler