BÅLFORBUD: Det nye bålforbudet gjelder også holmer og skjær!
BÅLFORBUD: Det nye bålforbudet gjelder også holmer og skjær! Foto: NTB scanpix / Montasje
Det er lite som slår kosen rundt et bål når man er på tur.
Men fra i dag er det nye kjøreregler for de som ønsker å tenne opp et bål i norsk natur.

Reglene blir både strengere og mykere - samtidig!

Det er ikke bare i skogen bålforbudet skal gjelde. De nye reglene sier at bålforbudet gjelder all utmark, det vil i praksis si strender, holmer og ved vann også. 

Men heldigvis åpner de nye reglene også opp for at folk kan vurdere selv.

– Så lenge det er åpenbart at det ikke medfører brannfare, er det lov å tenne bål, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal. Norsk Friluftsliv er en paraplyorganisasjon for 15 norske friluftsorganisasjoner. 

Han understreker at de nye reglene medfører et ansvar.
– Nå er det lov å bruke hodet, men man må være svært aktsom, forteller Heimdal.

Ikke bare forbud i skogen
Lasse Heimdal sier at bålbrenningen er en viktig del av norsk friluftsliv.
–Allemannsretten gir oss lov til å gjøre opp ild i naturen. Men ikke hvor som helst, og ikke når som helst. Retten til å tenne bål reguleres av Forskrift om brannforebygging, sier Heimdal.
Lasse Heimdal
BRUK HODET: Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv sier de nye reglene gjør at folk nå må bruke hodet. Foto: Pressefoto


Dessverre forårsaker slike bål mange skogbranner i året, som koster samfunnet masse penger og som setter liv til mennesker og dyr i fare.

Derfor har det i årevis vært forbud mot å tenne bål i perioden 15. april - 15. september. Dette forbudet skal nå utvides.

Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
Halvparten av ny smitte kommer fra utlandet Halvparten av de nye som blir smittet av koronaviruset i Norge, har blitt smittet i utlandet. Onsdag 29.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler