VARMT: Sør- og Østlandet kan vente seg opp mot 25 grader i neste uke.
VARMT: Sør- og Østlandet kan vente seg opp mot 25 grader i neste uke. Foto: NTB scanpix
Store deler av landet tjuvstartet sommeren i mai og begynnelsen av juni – men så var det bråstopp.

Den siste uken har flere mindre lavtrykk vestfra sørget for etterlengtet regn, og dermed redusert skogbrannfare, i så godt som hele Sør-Norge.

Nå er det mange som håper at finværet skal gjøre comeback når skoleferien starter. Og det er det godt håp om, skal vi tro meteorologene.

– Pent vær i store deler av landet
Først skal vi gjøre unna noen dager med nordlig vind og fortsatt lavtrykk fra vest, men deretter kommer et høytrykk fra Storbritannia sigende.

– Det er sterke signaler på at høytrykket flytter seg mot Skandinavia. De fleste prognosene indikerer at det trekker helt inn og dermed kan gi pent vær i store deler av landet, forteller meteorolog i StormGeo, Frode Håvik Korneliussen, til P4.

Akkurat når det kommer, er litt usikkert.

– Kanskje skjer det ikke før neste helg, men det kan også komme så tidlig som onsdag eller torsdag i neste uke.

Skal vi tro Yrs langtidsvarsler, kan imidlertid Sør- og Østlandet vente seg opp mot 25 grader allerede fra mandagen av. 

Saken fortsetter under bildet
langtids
Foto: Skjermdump

Nordligere jetstrøm
De lovende prognosene støttes også av svenske meteorologer, som melder at den mye omtalte jetstrømmen tar en nordligere bane i uke 26 – noe som ofte åpner for varmere vær for Sør-Skandinavia.

Det var nettopp dette fenomenet, i kombinasjon med et blokkerende høytrykk, som sørget for den langvarige hetebølgen i Sør- og Midt-Norge i mai og begynnelsen av juni.

Denne gangen blir finværet neppe så langvarig, opplyser StormGeo-meteorologen. 

– Høytrykket vil mest sannsynlig bli liggende inn i den første uken av juli, uke 27. Hvor langvarig det blir er mer usikkert, men det er indikasjoner i langtidsprognosene på at det kan bli noe mer lavtrykkspreget igjen senere i den uken, forteller Korneliussen.

Han påpeker at det fortsatt er prognoser som viser at høytrykket ikke trekker seg nordøstover til Norge i det hele tatt – men han mener hovedtyngden av signalene virker lovende.

Saken fortsetter under bildet

sørenga
PENT VÆR: En nordlig jetstrøm gir håp om høytrykk over store deler av landet fra neste uke. Her fra Sørenga i Oslo ved en tidligere anledning. Foto: NTB scanpix

Danske optimister
Er du ute etter gode utsikter også for resten av sommeren, kan du lene deg på det ferske sesongvarselet fra danske meteorologer.

«Vi får en betydelig tørrere og noe mer solrik sommer enn normalt over Nord-Europa. Prognosene for juli og august peker på et ganske høytrykkspreget og sommerlig vær», heter det i det usedvanlig optimistiske sesongvarselet som ble publisert 12. juni.


Også danskene peker på en nordligere jetstrøm som utslagsgivende for de gode prognosene.

Flere kanaler