MATGLAD: Mukbang er mest populært i Asia, men også en rekke amerikanere har kastet seg på fenomenet. Megan McCullom fra Seattle er én av dem. Hun setter her til livs deler av en stor lasagne, hvitløksbrød og sjokoladekake.
MATGLAD: Mukbang er mest populært i Asia, men også en rekke amerikanere har kastet seg på fenomenet. Megan McCullom fra Seattle er én av dem. Hun setter her til livs deler av en stor lasagne, hvitløksbrød og sjokoladekake. Foto: Skjermdump
Det er ikke alltid så lett å sette penger på hva som skal slå an på YouTube neste gang. 

For hvem hadde vel trodd for 15 år siden at videoer av folk som spiller eller av hender som åpner kinderegg ville bli millionbutikk på nettet?

Nå har det dukket opp en ny trend som du kanskje kan kaste deg på hvis du er interessert i å bli YouTube-stjerne. Så langt er det nemlig få nordmenn som har lagt ut denne typen videoer.

Mange bor alene
Konseptet, som oppsto i Sør-Korea, heter «Mukbang» og går kort fortalt ut på at man spiser til dels store mengder mat mens man filmer seg selv.

Videoene har ofte millioner av seere, og noe av årsaken til populariteten forklares med at mange nå bor alene i Asia.

– I det sørkoreanske samfunnet har det vært lange tradisjoner for å sitte sammen og spise, men denne kulturen er i ferd med å dø ut fordi mange husholdninger nå bare består av én person, forteller Mukbang-stjerne Minsu Huh til The Telegraph.

På YouTube er han bedre kjent som Yasigi, og kanalen hans har mer enn 100.000 følgere.

– Nå er det mange som har et ønske om å spise sammen med noen, og videotjenestene på nettet løser dette problemet, forteller Huh.

Saken fortsetter under bildet
mukbang
POPULÆR: Minsu Huh er blant de største Mukbang-stjernene i Asia. Foto: Skjermdump


Vil ha regler
Myndighetene i Sør-Korea er imidlertid ikke spesielt fornøyd med den populære trenden, og planlegger nå å innføre retningslinjer for kringkastere som viser Mukbang.

– I 2019 vil det komme flere regler. Dette gjøres for at folk skal få bedre bordmanerer, opplyser en helsetalsmann.

Samtidig ønsker myndighetene å hindre at flere innbyggere blir overvektige - noe som er et voksende samfunnsproblem. 

I 1998 var fedme-raten i landet på 26 prosent - mens den hadde steget til 34,8 prosent i 2016.
Flere kanaler