BLIR TIL MAT: Aldona Petkeviciene har holdt på med snegleprosjektet siden 2015.
BLIR TIL MAT: Aldona Petkeviciene har holdt på med snegleprosjektet siden 2015. Foto: NTB scanpix/privat
De forhatte brunsneglene, også kjent som mordersnegler eller brunskogsnegler, har preget både hager og medier i Norge med ujevne mellomrom de siste årene.

Nå mener Aldona Petkeviciene fra Os utenfor Bergen å ha funnet ut at sneglene faktisk kan brukes til noe nyttig.

– Sneglekjøtt inneholder protein, jern, fett, kalsium, magnesium, fosfor, kobber, sink, vitamin A, B6 K og folat. Derfor er den på mange måter egnet som dyrefôr, sier Petkeviciene til BT, som først omtalte saken.

Aldona Petkeviciene, som opprinnelig er fra Litauen, er nå igang med et stort forskningsprosjekt som støttes av Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES).

De tester i første omgang om brunsneglene kan gis til atlanterhavslaks, men også kalkun, kylling, leppefisk og rognkjeks kan bli aktuelt.


Saken fortsetter under bildet
aldona
UPOPULÆR: Brunsneglen, også kjent som iberiaskogsnegle eller mordersnegle, er et stor problem i mange norske hager. Foto: Privat

Sneglemel
Petkeviciene og teamet hennes trenger nå intet mindre enn 150 kilo snegler til prosjektet – og dette skal deretter males opp til sneglemel.

– Responsen har vært ganske stor, og mange ønsker at jeg skal komme og plukke snegler fra private hager. Det gjør jeg ikke, men jeg kan hente dem i poser og bøtter når de er plukket, forteller Aldona Petkeviciene til P4.

Hun oppfordrer nå folk i området til å være med på en stor brunsnegleaksjon.

– De som har plukket, kan ta kontakt med meg for henting, forteller Petkeviciene, som opplyser at sneglene må være i live ved overlevering. De blir deretter fastet i noen dager, før de kokes.


Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
Halvparten av ny smitte kommer fra utlandet Halvparten av de nye som blir smittet av koronaviruset i Norge, har blitt smittet i utlandet. Onsdag 29.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler