SØPPELBALLER: Per Henning Dahl fikk seg en overraskelse da han skjønte at det ikke var snakk om vanlige rundballer som lå lagret.
SØPPELBALLER: Per Henning Dahl fikk seg en overraskelse da han skjønte at det ikke var snakk om vanlige rundballer som lå lagret. Foto: Privat
Per Henning Dahl ble møtt av en voldsom stank da han åpnet ytterdøren til huset i Malvik i Trøndelag søndag ettermiddag.

Det luktet så ille at Dahl bestemte seg for å droppe den vanlige søndagsrunden sin - og heller gå etter stanken.

– Da jeg kom ned på havna, trodde jeg først det var høyballer som lå på rekke, sier Dahl til NRK, som først omtalte saken.

Det skulle raskt vise seg at det ikke var noen bonde som hadde lagt igjen «traktoregg» ved Muruvik havn. Noen av ballene var skadet, og dermed var det lett for Dahl å se at de inneholdt store mengder søppel.

På emballasjen fant turgåeren en lapp der det sto «Location of productions: Aberdeen».

– Jeg synes det er svært merkelig at vi importerer søppel fra andre siden av Nordsjøen. Noen av ballene var skadd, muligens av dyr, og stanken var fæl, sier Per Henning Dahl til P4.

Saken fortsetter under bildet
søppelballer
SÅR: Flere steder var det rifter i plasten, slik at søppelet presset seg ut. Foto: Privat

– Helt uegnet

Den lokale beboeren reagerer kraftig på at importert søppel fra Skottland blir lagret ved et av de mest populære friluftsområdene ved Trondheimsfjorden, like ved et boligfelt og et hytteområde.

– I tillegg til det umiddelbare, med fare for skadedyr, avrenning og forurensning, har det konsekvenser for oss som bor i Muruvik. Vi har ingen industrivei ned til havna, og når dette skal transporteres bort må det på lastebiler gjennom boligstrøk med veistruktur som er helt uegnet for sånn transport, forteller Dahl.

Saken fortsetter under bildet
søppelballer
ABERDEEN: Det var ikke vanskelig å se hvor ballene kom fra. Foto: Privat

Utnytter avfallet
Det er Statkraft som står bak importen av søppelballene - som hver veier ett tonn. Avfallet brukes blant annet til fjernvarme i norske hjem, og utgjør 2-4 prosent av alt som gjenvinnes på gjenvinningsanlegg i Norge hvert år.

– Klimanytten ligger i at forbrenningen erstatter oppbevaring og utnytter avfallet som en energiressurs for å skape elektrisitet og fjernvarme, sier energiinnkjøper og forretningsutvikler i Statkraft, Snorre Gangaune, til NRK.

Selskapet opplyser at importen av avfall til Norge er mer enn doblet siden 2016.

«Statkraft forstår at det kan virke meningsløst for enkelte at vi importerer avfall, men for å minimere bruk av fossilt brensel med tilhørende negativ miljøeffekt, har Statkraft valgt å importere avfall fra UK. I hovedsak for å dekke opp for sesongsvingninger i lokale avfallsvolum. Statkraft ønsker med dette å bidra til å utnytte ressurser i økonomien effektivt, og i en verden der presset på naturressursene er høyt, er det avgjørende for miljøet at ressurser brukes mer effektivt», skriver Statkraft i en e-post til TV2

Etter at statskanalen var på besøk, dro Statkraft-ansatte til området - og Gangaune hevder disse ikke kjente noe uvanlig lukt. Han lovet også at rifter i emballasjen ville bli tapet.

LES OGSÅ: Derfor er rundballene gule i år

– Fortsatt vond lukt
Dahl er imidlertid fortsatt ikke imponert over det statlige selskapet.

– Jeg var der på nytt i formiddag. Det var sterk, vond lukt, til tross for kuldegrader i natt. Et par av ballene var teipet, men det var på godt trøndersk en «taisjlat» jobb. Mange baller hadde fortsatt hull og søpla tøt ut, forteller Per Henning Dahl til P4 torsdag ettermiddag.

søppelballer
LANG REKKE: Hver søppelball veier et drøyt tonn, og bruker til å utvinne fjernvarme i norske hus, opplyser Statkraft. Foto: Privat

Flere saker

Kulderekord i Lom Mens juni ble en måned preget av varmerekorder, har juli startet med kulderekord. Lørdag 04.07 2020
Flere kanaler