ADVARER: Elina Nordvall-Mejer er glad for at moren hennes tilfeldigvis var hjemme da posen med batteriene tok fyr.
ADVARER: Elina Nordvall-Mejer er glad for at moren hennes tilfeldigvis var hjemme da posen med batteriene tok fyr. Foto: Privat
Karin Nordvall fikk sitt livs sjokk da hun plutselig oppdaget at det brant i huset i forrige uke.

Kvinnen fra Hudiksvall i Sverige var tilfeldigvis hjemme for å ta imot feieren da hun kjente en litt uvanlig lukt i huset. Hun åpnet døren til kjelleren, og på krokene innenfor døren, der hun lagrer ting som skal gjenvinnes, sto vesker og poser i full fyr, skriver Aftonbladet.

– Jeg fikk fullstendig panikk. Jeg fikk tak i noe vann, som jeg kastet og kastet på flammene. Hadde jeg ikke hatt avtale med feieren den dagen, hadde huset mitt brent ned, sier Nordvall til avisen.

Da brannmennene spurte hva hun hadde oppbevart på krokene, var svaret blant annet en pose med batterier som skulle gjenvinnes.

– Da visste de med én gang hva som var årsaken til brannen, forteller Karin.


Ønsker å advare andre
Etter den skremmende opplevelse la datteren ut et Facebook-innlegg der hun advarer andre om brannfaren.

– Mamma er bare glad for at hun er i live og har et sted å bo. Hun er også veldig glad for at hun handlet helt rett selv om hun hadde panikk, forteller Elina Nordvall-Mejer til P4.


«Slik så det ut i mammas kjellertrapp i dag. I går brant det der da hun kom hjem», skriver Elina i innlegget, som i skrivende stund er likt og delt mer enn 5.000 ganger.

Saken fortsetter under innlegget

I innlegget skriver hun også at brannmennene anbefalte at batterier bør oppbevares i en metallboks med lokk. 

Som mange påpeker i kommentarfeltet, er imidlertid ikke dette noen god løsning heller, ettersom metallet kan utløse gnister hvis det kommer i kontakt med batteripolene.

– Batteripolene bør tapes
Ifølge NRK, som tidligere har skrevet om den for mange ukjente brannfaren, er en bit tape over batteripolene den beste måten å sikre seg på – slik at batteripolene ikke kommer i kontakt med hverandre.

– Det er så lite som skal til. En tapebit har de fleste husholdninger liggende, sa branninspektør Arild Olsen til kanalen den gang.

Tape-trikset anbefales også av kampanjen «Slank restavfallet», som har følgende oppskrift på hvordan du gjenvinner batterier:

«Samle brukte batterier i en passende beholder. Huske å tape polene for å unngå brannfare under transporten. Lever de inn hos en forhandler som selger tilsvarende batterier. Vanlige batterier kan f.eks leveres på matbutikken. Batterier kan også leveres til mottak for farlig avfall og kommunale miljøstasjoner. Sjekk på sortere.no. Husk: Ingen batterier skal kastes i restavfallet»

Saken fortsetter under bildet
batterier
SKUMMELT: Et godt tips for å hindre brann er å feste en tapebit på batteripolene før de lagres. Foto: NTB scanpix


Kunne brent ned
Også i Norge har brukte batterier forsårsaket brann nylig.

Ekteparet Toril og Bjørn Tore Valsvik fra Høyanger i Sogn og Fjordane måtte bo på hybel i flere uker etter at vaskerommet og badet ble ødelagt i en brann før jul.

Brannårsaken var en pose med brukte batterier, skrev TV2 i januar.

For svenske Karin Nordvall var det bare flaks som gjorde at det gikk så bra som det gjorde.

– En skremmende opplevelse. Vi har begge tenkt mye på hva som kunne skjedd, forteller Karins datter til P4.

Flere kanaler