Foto: Stutterstock/NTB scanpix
En britisk professor har skapt overskrifter over store deler av verden etter at han nylig uttalte at folk bør slutte å reise seg for eldre mennesker på bussen.

– Tenk deg om to ganger før du gir fra deg setet til en eldre person på bussen eller toget. Å stå er veldig god trening for dem, sier Oxford-professor Sir Muir Gray til The Sun.

Han mener det rett og slett kan være helseskadelig å oppmuntre eldre til å sitte i alle mulige sammenhenger.

Den kontroversielle professoren har siden 1972 jobbet som rådgiver i Englands svar på Folkehelseinstituttet, Public Health England, skriver TV2, som først omtalte saken i Norge.

– Vi bør oppmuntre til aktivitet når vi blir eldre, ikke be folk om å hvile beina, sier Sir Muir Gray.


Klarer seg selv i større grad
Professoren ledet nylig en studie der en av konklusjonene er at eldre som er i jevnlig aktivitet, har langt mindre behov for hjelp. Samtidig spares samfunnet for mye penger, og de aktuelle personene klarer seg i større grad selv og har et friskere liv, skriver Expressen.

Gray får støtte av ortopedisk kirurg Scarlett McNally.

– Tanken om at eldre mennesker skal hvile hele tiden, må utfordres. Folk må være i aktivitet uansett hvor gamle de er, sier McNally til The Telegraph.

Saken fortsetter under bildet
på tur
Foto: Shutterstock

Halverer risikoen
Også her hjemme har forskere tidligere kommet fram til lignende konklusjoner.

Stipendiat og fysioterapeut Gro Idland ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) fulgte 113 kvinner som var 84 år ved studiens slutt.

Hun fant ut at eldre kvinner som går bra og har muskelstyrke og balanse, halverer risikoen for å bli pleietrengende, skrev Forskning.no i 2013.

– Vi vet at under 20 prosent av den voksne befolkningen er fysisk aktive, og denne andelen synker betydelig etter fylte 75 år. Derfor er det spesielt viktig at eldre kvinner motiveres til å være fysisk aktive, uttalt Idland.


Flere kanaler