SKAPER DEBATT: Motivet med kornsirklene skal ha figurert på kartongene med skolemelk siden 2013.
SKAPER DEBATT: Motivet med kornsirklene skal ha figurert på kartongene med skolemelk siden 2013. Foto: Christoffer Lorang Dahl
I slutten av november ble det kjent at Tines tradisjonelle jule-melkekartonger fikk slakt av sine egne eiere – nemlig bøndene.

Årsaken var at en ulv hadde fått plass på kartongene, sammen med blant annet snø og nisser.

Nå har enda et motiv satt fyr på kommentarfeltet på Tines Facebook-sider. Det er Chistoffer Lorang Dahl som har postet innlegget, som viser en kartong skolemelk med bilde av såkalte kornsirkler.

«Kornsirkler er et fenomen som kan oppstå i åkeren. Kornsirkler dannes når felter av kornet på uforklarlig vis legger seg ned slik at det dannes geometriske mønstre», står det på melkekartongen.

Saken fortsetter under innlegget

– Dette vet vi veldig godt
Dahl spør i Facebook-posten om det er Tines offisielle oppfatning at fenomenet oppstår uforklaring.

– Mener dere også at det å trykke denne type (i beste fall) psuedovitenskapelige fakta på skolemelken er forenelig med deres verdi om å «Bygge tillit», spør Dahl.

Også zoolog og universitetslektor Peter Bøckmann har engasjert seg i saken.

– Tine bør være flaue. De står og sier «vi vet ikke hvordan kornsirkler blir laget», men det vet vi jo veldig godt. Vi har visst det i 10-15 år allerede, sier Bøckmann til P4.

– Så hvordan blir de laget?

– Det foregår ved at noen slår ned en plugg på et jorde. Så tar de med seg en plankestump som det er bundet to taubiter i. Deretter går de og holder i taubitene og trår på plankestumpen, og legger kornet ned mens de reimer seg til pluggene. Ved å slakke og strekke tauet, får de laget disse kjempefine kornsirklene, forklarer Bøckmann.


– Eksternt byrå
Tines offisielle Facebook-profil kom først med følgende svar:

«De tenkelenkene/bildeseriene som finnes på skolemelk kartongen ble laget i 2013 av et eksternt byrå. Tanken var at dette skulle gi informasjon, skape begeistring og vekke nysgjerrigheten til barna. Ang. kornsirkler er dette en tekst som vi har fått fra byrået og ikke TINE’s offisielle oppfatning. Vi ser at det versere flere teorier på hvordan kornsirkler blir dannet, så denne tenkelenken vil bli fjernet ved neste endring av design»


Flere brukere, deriblant Christoffer Lorang Dahl, mener imidlertid det er lite profesjonelt å legge skylden på en tredjepart.

«Jeg har to oppfølgingsspørsmål: Med tanke på at dere ofte benytter dere av eksterne byråer; betyr det at informasjonen som er på melkekartongene (og andre meieriprodukter) aldri er deres offisielle oppfatning og holdning? Altså at jeg ikke skal tro at noe som står på melkekartongen er noe TINE står inne for, til tross for at dere har godkjent det?

Dere skriver også teksten ikke er TINEs offisielle oppfatning, kan dere da redegjøre for hva denne er? Altså den offisielle oppfatningen?»


På spørsmål fra Nettavisen, som først omtalte saken, tar Tine selvkritikk på måten de formulerte sitt første svar på.

– Vi har fullt og helt ansvar for hva står på melkekartongene våre. Vi beklager at vi har kommunisert at dette er et eksternt byrå sitt ansvar, dette har vært en intern misforståelse og skulle ikke ha kommet ut slik, sier pressevakt i Tine, Mimmi Granli Jensen, til Nettavisen.Flere kanaler