KRITISK: Hodejeger Trine Larsen mener arbeidsgiver bør betale hele julebordet.
KRITISK: Hodejeger Trine Larsen mener arbeidsgiver bør betale hele julebordet. Foto: Corinne Skau/NTB scanpix
Det er høysesong for julebord, men det viser seg at det er stor forskjell på hvor rause arbeidsgiverne er rett før jul.

For mens arbeidsgivere i privat sektor vanligvis dekker hele gildet, må mange som jobber i det offentlige ut med egenandeler.

300 kroner
Ifølge Nettavisen, som har undersøkt praksisen hos en rekke virksomheter, slipper de ansatte i Telenor og Hydro å betale noe som helst. Ansatte i Oslo kommune og i departementene må derimot ut med egenandeler på opp mot 300 kroner.

Dette får hodejeger i Hammer & Haneborg, Trine Larsen, til å reagere.

– Jeg synes det er smålig å be de ansatte om å betale for julebordet selv. Julebordtradisjonen handlet i utgangspunktet om å takke de ansatte for sin innsats gjennom året, det er derfor vi har julebord. Det trenger ikke å være en tiretters middag med dyr vin til, men det å samle de ansatte til en hyggelig avslutning på året, det synes jeg man bør kunne ta seg råd til, sier Larsen til Nettavisen.

Saken fortsetter under bildet
julebord
SKÅL: Mange ansatte i det offentlige må betale flere hundre kroner i egenandel for julebordet. Foto: NTB scanpix

Kutter
I 2016 skrev VG at en rekke store selskaper, som Statoil, Aker Solution og oljeserviceselskapet Schlumberger hadde kuttet ut de tradisjonelle julebordene.

Årsaken var blant annet at de ville vise nøkternhet og kutte kostnader.

– Den generelle trenden i hele Norge er at de store julebordene er på vei ned, man inviterer ikke alle ansatte i bedriften til et svært julebord, sa Nils Henrik Geitle, administrerende direktør for De Historiske Hotel og spisesteder, til avisen.

LES OGSÅ: Da Amelia la ut denne videoen, fikk faren hennes sparken

Flere kanaler