UTROLIG: Rebecca (27) husker nesten alt hun har lest, spist, drømt og opplevd i livet sitt.
UTROLIG: Rebecca (27) husker nesten alt hun har lest, spist, drømt og opplevd i livet sitt. Foto: Privat
Australske Rebecca Sharrock (27) har en hukommelse som mildt sagt er litt utenom det vanlige.

27-åringen ble født med Hyperthymesia (HSAM), en ekstremt sjelden tilstand som gjør at en person er i stand til å huske nesten hele livet sitt ned i hver minste detalj.

Sharrock, som er autist, hevder hun husker hver eneste dag siden uken etter hun ble født. Hun hevder også å huske hver eneste drøm hun har hatt, hvert eneste måltid hun har spist og hver eneste bok hun har lest.

– Jeg er veldig glad for at jeg ikke husker hvordan det var å bli født. Men, fordi minnene er i kronologisk rekkefølge, vet jeg at de går tilbake til da jeg var 12 dager gammel. Dette vet jeg fordi jeg husker opplevelsen av at noen tok et bilde av meg da jeg lå i framsetet i en bil, et bilde som ble tatt 23. desember 1989, sier Sharrock til Unilad.

Saken fortsetter under bildet
rebecca
Foto: Privat

27-åringen forteller at det tok mange år før hun skjønte at hun var annerledes.

– Jeg har alltid hatt evnen til å huske alt som har skjedd. Men jeg trodde dette var normalt, helt til foreldrene mine viste meg et «60 Minutes»-program om HSAM tidlig i 2011. Jeg lider også av tvangstanker, så familien min og jeg trodde at dette var årsaken til at jeg var så fiksert på minner, skriver Rebecca Sharrock til P4.

Saken fortsetter under bildet
rebecca
Foto: Privat

Merket at gråt førte til mat
Rebecca Sharrock forteller at tankene hennes som baby i stor grad ligner på slik hun opplever det i dag, bortsett fra at hun ikke hadde språket som et verktøy for å kommunisere og sette ord på ting. 

I tillegg husker hun at hun, kanskje ikke overraskende, var mye mer nysgjerrig og oppmerksom på ting da hun var barn, sammenlignet med nå.

Sharrock hevder også at hennes første tanke var oppdagelsen av at hun fikk mat hvis hun skrek høyt, skriver Unilad. Før dette gråt hun bare hvis hun var lei seg eller forvirret, men dette endret seg raskt da hun skjønte at hun kunne få mat på denne måten.

LES OGSÅ: Frisørbesøket endte i tårer: – Så ut som et barn hadde klippet meg

Saken fortsetter under bildet
rebecca
Foto: Privat

Ramset opp bøkene
I fjor ble Sharrock fulgt av et tema fra australske «60 Minutes», og de ble svært forbløffet over det de opplevde.

– Det er ganske fenomenalt hvordan det fungerer. Hjernen er som en DVD med forskjellige kapitler, og hun kan se og huske ting, og hoppe fram og tilbake, forteller reporter Allison Langdon til News.com.

De testet også 27-åringen, som hevder hun husker hvert eneste ord fra bøkene hun har lest, i de sju «Harry Potter»-bøkene.

– Jeg tok opp en bok og leste en setning for henne. Hun kunne umiddelbart si hvilken bok det var snakk om, hvilket kapittel og hva kapittelet het. I tillegg leste hun de neste ordene i boken helt til jeg ba henne stoppe.

Likevel er det ikke bare positivt å ha en så omfattende hukommelse.

– Hvis hun går nedover gaten og noen kommer borti skulderen hennes, kan det plutselig trigge et minne fra da hun var sju år, da en gutt kom borti henne og slo henne etterpå. Hun er rett tilbake, midt i hendelsen. De fleste av oss har en hjerne som er i stand til å glemme negative ting, men hun husker alt helt klart. Dette er årsaken til at mange med denne tilstanden sier det er en byrde, sier Langdon.

Saken fortsetter under bildet
rebecca
Foto: Privat

Eneste i verden
Tilstanden Hyperthymesia forekommer ekstremt sjelden, og det er under 100 personer over hele verden som er rammet. Det vanligste er at folk husker alt fra de var fra ca 10-14 år gamle – så Sharrock er i så måte unik. I tillegg er hun, ifølge News.com, den eneste i verden som både har autisme og HSAM.

27-åringen har tidligere skrevet boken «Streams of Memories», der hun forteller om livet med HSAM. Hun skriver for tiden på en ny bok, «My Life Is A Puzzle», der hun ønsker å få med mest mulig av det hun husker fra livet.

Mye tyder på at det blir en omfattende bok.


Flere kanaler