FJERNER VINDUER: Om noen år kan dette bli et sjeldent syn. Emirates ønsker nemlig å fjerne vinduene på alle sine fremtidige fly.
FJERNER VINDUER: Om noen år kan dette bli et sjeldent syn. Emirates ønsker nemlig å fjerne vinduene på alle sine fremtidige fly. Foto: AFP
Sjefen i flyselskapet Emirates ønsker at alle deres fremtidige fly skal lages uten vinduer.

Flyene skal i stedet utstyres med «virtuelle vinduer» som viser bilder i nåtid fra utsiden – ved hjelp av avanserte kameraer.

Dette har åpenbare fordeler, mener flyselskapets sjef.

– Man får dermed en flykropp som ikke har svakheter i strukturen på grunn av vinduer. I tillegg er flyet lettere, det kan fly raskere, det bruker mindre drivstoff og flyr høyere, forteller president i Emirates, Tim Clark, til BBC.

Emirates har allerede testet ut teknologien på første klasse-plassene i selskapets nye Boeing 777-300ER, og Clark hevder bildene utenfra er «bedre enn det naturlige øyet».

Skeptisk
En ekspert på flysikkerhet mener imidlertid at teknologien kan være problematisk.

– Det er viktig at flybesetningen kan se utenfor flyet hvis det oppstår en nødsituasjon, for eksempel brann. Hvis det skal kreves strøm for dette, blir det ikke lett å få luftfartsmyndighetenes godkjenning, sier professor ved Cranfield University, Graham Braithwaite, til kanalen.

Ifølge Dagens Næringsliv, som først omtalte saken i Norge, mener det europeiske luftfartssikkerhetsbyrået at fly uten vinduer kan bli like sikre som de vi kjenner med vinduer i dag.


Flere saker

- Ja til ølsalg i kiosker og bensinstasjoner Frp foreslår nok en gang å tillate salg av alkohol på kiosker og bensinstasjoner. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler