FARGESPRAK: De fire hovedfargene på pass er rød, sort, blå og grønn, men nyansene er mange flere.
FARGESPRAK: De fire hovedfargene på pass er rød, sort, blå og grønn, men nyansene er mange flere. Foto: Shutterstock
Du har kanskje stått i kø på flyplassen og lurt på hvor mannen med det azurblå passet kommer fra, hvor familien med de mintgrønne passene til daglig holder hus og om den lille sorte boka til dama med veskehunden er et pass eller en kalender. 

Det finnes utrolig mange fargenyanser på pass, men de er alle et utspring av fire hovedfarger; rød, blå, grønn og sort. Hva forteller egentlig fargen på passet ditt om deg?

Blå
Den mest brukte fargen på pass er blå. 77 nasjoner har nemlig pass i denne fargen og inkluderer land som Brasil, Argentina og Paraguay. Felles for disse landende er at de er medlemmer av Caricom, som er en forkortelse for Caribbean Community and Commom Market. 

Fargen blå er også å finne på pass fra asiatiske land som for eksempel Kazakstan og Kuwait, og afrikanske land som Benin og Somalia.

USA har gjennom historien vært gjennom de fleste farger, men siden 1976 har de holdt seg til mørkeblå. Dette i stil med fargen i flagget deres. Det har derfor ingen sammenheng med medlemskap i Caricom.


Rød
Norske pass er røde, og hvorfor det? Jo, land som er knyttet til Storbritannia og EU, samt tidligere medlemmer av Warzawapakten har ofte røde pass. Også flere tidligere kommunistiske land i Sørøst-Asia har pass i denne fargen.

Norge ligger på tredje plass i rangeringen av verdens mektigste pass i følge Passport Index. Dette beregnes ut i fra hvor mange land man kan reise til uten visum. Tyskerne med sitt burgunderrøde pass ligger på toppen av lista, og Sverige på andreplass.


Grønn
43 nasjoner har grønt pass og fargen er dermed den tredje mest brukte på dette fletet. 

Grønn blir ofte brukt som symbol for islam, og Mohammed, som er kjent som grunnleggeren av religionen, hadde feltflagget sitt i fargen. Det sammen med at grønt også er assosiert med Paradis i islam gjør at det ikke er overraskende at mange muslimske land har pass i denne fargen.

Sort
Fargen sort er på grensa til unik da det bare er ti land som har pass i denne fargen. Disse er Vatikanstaten, Angola, Chad, Congo, Dominica, Den Dominikanse Republikk, Malawi, New Zealand, De palistinske territoriene, Tajikstan og Trinidad og Tobago. 

Landene med sorte pass er ikke forbundet av fellesskap eller geografi slik de øvrige fargene i stor grad er. 

Flere kanaler