OVERRASKENDE FUNN: Ifølge forskerne var toalettene på flyplassen langt renere enn plastkassene i sikkerhetskontrollen.
OVERRASKENDE FUNN: Ifølge forskerne var toalettene på flyplassen langt renere enn plastkassene i sikkerhetskontrollen. Foto: NTB scanpix
Hvert år blir en rekke personer syke etter å ha vært på reise. Det er ikke alltid lett å vite hva du er blitt smittet av - og få tenker nok på flyplassen som en mulig synder.

Nå viser en studie ved hovedflyplassen i Helsinki at plastkassene i sikkerhetskontrollen kan være en mulig smittekilde.

– Skremmende funn
Kassene, som brukes til å oppbevare klær, klokker, smykker, mobiltelefoner, håndbagasje og andre ting når passasjerene skal gå gjennom scanneren, er den største kilden til spredning av bakterier og virus på flyplassene, ifølge en pressemelding fra Tryg Forsikring.

– Mange av mine pasienter har i årevis undret seg over at de nesten alltid blir syke noen dager etter flyreiser. Disse alvorlige funnene er skremmende, men gir et utfyllende svar på hvorfor store grupper får intens luftveissykdom etter en flyreise, noe som har ødelagt ferien for veldig mange, sier lege Jan Einar Vaage, som er tilknyttet Tryg legehjelp.

Saken fortsetter under bildet

plastkasser
SMITTEFARE: Plastkassene er den største kilden til spredning av bakterier og virus på flyplasser, viser studier. Foto: Colourbox/Tryg forsikring


Dråpesmitte
I studien kommer det fram at 50 prosent av prøvene fra plastkassene hadde positive utslag på fire respiratoriske virus.

– Vi snakker her om kontaktsmitte eller dråpesmitte. De fire virustypene som går igjen i funnene er blant de mest kjente årsakene til luftveisinfeksjoner, influensaer og forkjølelser. Det er nedslående at studien viser at plastkassene ikke blir rutinemessig desinfisert. Smittefaren er stor hvis du tar i en plastkasse med hendene, noe de fleste gjør, sier Vaage.

Forskerne fant ut at toalettene var langt renere og inneholdt færre smittefarlige virus og bakterier enn de nevnte plastkassene.

Tryg forsikring oppfordrer nå flyplassene til å tilby de reisende desinfiserende middel og plasthansker i sikkerhetskontrollen.


LES OGSÅ: Flypassasjeren ble tatt på fersken - må betale 170.000 kroner


Flere kanaler