UT PÅ TUR: Aldri sur, men noen er redde når de tar fly. Hvis du sliter med flyskrekk kan det være du blir roligere av at en pilot forklarer flyets rare lyder for deg.
UT PÅ TUR: Aldri sur, men noen er redde når de tar fly. Hvis du sliter med flyskrekk kan det være du blir roligere av at en pilot forklarer flyets rare lyder for deg. Foto: AP
Det er mange som kjenner at det knyter seg litt i magen bare de hører ordet take-off, men denne lydguiden skal hjelpe nettopp deg til å slappe litt mer av neste gang du fester setebeltet og retter opp stolryggen. 

Det er det amerikanske nettstedet Smithsonian.com som har snakket med piloten John Cox om de mange rare, og noen ganger urovekkende lydene som dukker opp på et fly i løpet av en tur. Les gjennom så trenger du ikke bekymre deg like mye neste gang du tar en tur opp i skyene. 

15 minutter før take-off kan du ofte høre ett enkelt pling, det betyr bare at pilotene i cockpiten vil ha kontakt med besetningen.

– Ofte betyr dette egentlig «kan dere være så snille å komme med kaffe til oss», forteller Cox til Smithsonian.com.


På vei fra gaten og ut på rullebanen kan mange bli bekymret for alle knirkelydene som flyet lager. Dette er det ingen grunn til å bekymre seg for, skriver danske BT.

– Interiøret på flyet er laget med litt plass rundt seg, for å ha muligheten til å enkelt kunne skifte ut deler. Dette gjør at det kommer noen knirkelyder, forklarer John Cox. 

Når flyet letter kan du høre to lette dunk mot flyet, dette er lyden av at landingshjulene blir dratt opp og er ikke farlig. Fem minutter etter take-off hører du lyden av to pip i samme tone, disse pipene indikerer at flyet har nådd en høyde på 10.000 fot og at besetningen igjen kan ta kontakt med pilotene. 

Ti minutter før landing vil du høre de samme to pipene idet flyet når en høyde på 10.000 fot. Det betyr at besetningen kun kan ta kontakt med pilotene i et evt. nødstilfelle. 

Saken fortsetter under bildet
Fly
LØSE DELER: Det kan ofte knirke i flyet når det begynner å røre på seg. Det er ikke grunnet løse deler og er helt trygt og normalt. Foto: Shutterstock


Kort tid før landing vil du kunne høre en rumlende lyd, som kan høres ut som den kommer fra motoren. Lyden stammer fra flapper på vingene som foldes ut. Deretter vil du kunne høre et bump, dette er lyden av at landingshjulene blir satt i posisjon. 

– Flymaskiner snakker til deg. Alt du trenger å gjøre er å høre etter, det kan fortelle deg mye om hvordan flyet blir fløyet. Det blir det samme som å høre etter hvilke lyder bilen din lager, forklarer John Cox. 

Og som vi alle vet er det langt farligere å kjøre bil enn å fly - så slapp av og nyt turen neste gang du drar til himmels. 


Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler