FLYSKREKK: En flytur kan være litt av en prøvelse
FLYSKREKK: En flytur kan være litt av en prøvelse Foto: Shutterstock
Det er sommerferie, og norske fly fylles opp med soltørste turister som endelig skal vende nesa ut av landet, på jakt etter stabilt sommervær.

Men mange av oss synes det er svært ubehagelig å fly, og en ny, dansk undersøkelse, gjort for nettstedet BT, viser at 11% av danskene er redd for å fly. Av de igjen sier en trejedel at de dropper reiser, som krever en flytur.

Nettstedet Lifehacker har satt sammen en liste med noen argumenter, som kan være en mager trøst for deg som er redd for å fly:

1. Fly er den sikreste formen for transport
Du har sikkert hørt det før, men det er mye sikrere å fly, enn å for eksempel kjøre bil. 

Etter en dødelig flykrasj i San Fransisco tilbake i 2013 skrev professor i statistikk ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) Arnold Barnett et leserinnlegg hos CNN

Der skriver han at i snitt kan man fly hver dag i fire millioner år, før man er innblandet i en dødelig ulykke.

– Flyvninger i USA har blitt så sikkert, at frykten for en flyreise er like fjern som frykten for at taket på matbutikken skal kollapse, uttalte Barnett.


2. Fly er laget sikrere enn de trenger
Moderne fly er laget for å tåle langt med juling enn de vil få under en normal flytur. Flyene gjennomgår tester av forhold som er langt over normalen. 

I en video laget av Buisness Insider, kan man se hvordan en vinge trekkes opp til nesten 90 grader, uten at den ryker.


3. Et fly kan fly med en motor, og lande uten
Moderne fly er også designet slik at om en motor svikter, så holder flyet seg fint flyvende med bare en motor. Skulle begge motorene forsvinne er det likevel ikke helt krise, skal vi tro pilot Tom Morgan, som sier til Lifehacker at de fortsatt kan lande trygt uten motor.

– Fly uten motor fungerer akkurat som et seilfly, som kan seile langt, og lande, sier Morgan.

Sjansene for at begge motorene forsvinner er uansett forsvinnende små, under en til en milliard fly time, i følge Boeing.

4. Turbulens er ikke farlig - bare ubehagelig
Dette er kanskje det folk oppfatter som mest ubehagelig med en flytur.

De fleste som har opplevd kraftig turbulens synes det er svært ubehagelig, og det kan fort føre til noen ukotrollerte hyl i kabinen.

Men frykt ikke, for pilotene er det mer en bekymring for passasjerenes komfor, enn deres sikkerhet.

– Et fly kan ikke kastes opp/ned, eller sendes snurrende mot bakken av kraftig turbulens. Turbulens er irriterende, men helt normalt, sier pilot Patrick Smith i følge Lifehacker.

Pilotene er med andre ord mer bekymret for at du skal søle kaffe på deg selv, enn at vingene skal falle av.

Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler